Plenković uzima ovlasti predsjedniku? Vidović: “Milanovićeve ovlasti treba povećati, a ne smanjiti!”

Ministarstvo obrane uskoro će u postupak javne rasprave uputiti prijedlog izmjena triju ključnih zakona, a između ostalog izrijekom će se propisati da u miru vojskom zapovijeda ministar obrane te da predsjednik više ne može umiroviti generale.

Riječ je o izmjenama Zakona o obrani, Zakona o službi u Oružanim snagama te Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Prema informacijama Jutarnjeg lista, u Vladi namjeravaju ove izmjene zakona izglasati tijekom jeseni.

Član Kluba Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović u srijedu je, gostujući na N1 televiziji, poručio da je obrana nadstranačko pitanje.

“Potpuno je pogrešno ići u pravcu da bi stranka ili koalicija stranaka koja je trenutno na vlasti upravljala obranom. Puno je bolje da obranom upravlja predsjednik Republike, ma tko on bio. Jer je on nadstranačka osoba i nestranačka osoba”, rekao je Vidović i dodao da je ta inicijativa oko izmjena zakona i smjera u kojem bi izmjene išle totalno pogrešna.

“Socijaldemokrati misle da bi predsjednikove ovlasti trebalo i osnažiti po pitanju obrane. Obrana je konsenzualno pitanje i ne može ju na sebe preuzimati jedna jedina stranka”, istaknuo je i poručio da će, ako će ići u tom smjeru, on biti protiv takvog zakona.

“Jednostavno nećemo s tim dobiti nikakav rezultat koji je pozitivan za Republiku Hrvatsku. Po meni predsjednik bi trebao imati puno veće ovlasti kada je u pitanju vojska”, zaključio je Vidović.