Published On: Čet, pro 13th, 2018

PLENKOVIĆ: Tada nikome nije padalo na pamet da jedan narod drugome bira predstavnika

Prema njegovim riječima, takva situacija nije dobra – nije dobro ako su Hrvati većinski nezadovoljni tim scenarijem.

Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega – poručio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, govoreći o zahtjevu Hrvatske da se Europska unija pozabavi izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Plenković je ponovio od ranije poznati stav, a to da je Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini. Naveo je nekoliko primjera koje smatra prijateljskim djelima Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Zatim se osvrnuo na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i inzistiranje Hrvatske da se ovim pitanjem bave institucije Europske unije.

“Ono što je sporno i siguran sam da nije dobro. U Daytonu je dogovoreno da u Bosni i Hercegovini koja, je sastavljena od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine nastale Washingtonskim sporazumom i Republike Srpske – da se u Predsjedništvu bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat. Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega”, rekao je hrvatski premijer.

Prema njegovim riječima, takva situacija nije dobra – nije dobro ako su Hrvati većinski nezadovoljni tim scenarijem.

Ukazao je da je razlog inzistiranja Hrvatske da se ovim pitanjem bavi Europska unija taj da upravo Unija pomogne Bosni i Hercegovini u implementaciji presuda Ustavnog suda koje se tiču izbora izaslanika u Domu naroda.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare