Published On: Čet, srp 28th, 2016

PLENKOVIĆ ‘Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam, što je i u hrvatskom Ustavu’

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „apsolutno neprimjerenom“ nazvao je u srijedu notu koju je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak uručilo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu, a u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

„Očekujem jasan i decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili sa ministrom Mirom Kovačom“, rekao je Plenković novinarima nakon što se u Središnjici HDZ-a sastao sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Plenković je novinarima rekao kako se na sastanku nisu spominjali današnji događaji u Srbu, gdje je u organizaciji SNV-a i SABA-a, proslavljan Dan ustanka naroda Like. „Nije bilo riječi o tome“, rekao je Plenković i naglasio da HDZ i hrvatska država obilježavaju Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, da je 27. srpnja za vrijeme komunizma bio dan kada se to obilježavalo, te da je „on nerijetko korišten i za manipulaciju , pa i za stvaranje kompleksa hrvatskom narodu“. „Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u hrvatskom Ustavu“, naglasio je šef HDZ-a i poručio da je želja HDZ-a da u ovoj izbornoj kampanji šalje poruku stabilizacije, jedinstva i dijaloga te zatvaranja otvorenih pitanja sa Srbijom.

„Sukladno hrvatskom zakonu osuđujemo apsolutno takva obilježja, kao i sve totalitarne režime i poštujemo patnje hravtskoga naroda“, odgovorio je Plenković na upit je li trebalo kažnjavati brojna ustaška obilježja kojih je bilo u Srbu.

Plenković o sastanku s veleposlanicimaGovoreći o sastanku s veleposlanicima, Plenković kaže da se željelo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na HDZ-ove prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto ju pozicionirati na desnom centru i dati doprinos europskoj matici. Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti, rekli smo i da želimo naglasiti segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, javnu upravu i borbu protiv korupcije”, izjavio je Plenković. Navodi da su reakcije veleposlanika na program bile pozitivne, a na pitanje hoće li u njemu biti prostora za obećanje od tisuću eura za svako novorođeno dijete odgovara da će HDZ-ova vlada ići će za tim da pomogne opstojnost hrvatskog naroda i da pomogne obiteljima i smanji negativni prirodni priraštaj.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>