Published On: Sub, lis 29th, 2016

Plenković: Odlučan sam pomoći koheziju BiH i jamstvo ravopravnosti Hrvata


Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da je na političkim predstavnicima u BiH da pronađu najbolja rješenja kako ići naprijed, te da je eventualna promjena ustavnog uređenja u BiH tema za stranke i institucije u BiH.
“Kad je riječ o dijalogu koji vode legitimni politički predstavnici u BiH na njima je da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske o svim pitanjima u BiH su bili sasvim jasni, uključujući i posljednje oko referenduma u Republici Srpskoj”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka za predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, javlja Srna.

Plenković je naglasio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih napetosti koje bi vodile prema njezinoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.
“Tu je naš stav vrlo čvrst i jasan. Kad je u pitanju eventualna promjena ustavnog uređenja BiH, smatramo da ono treba biti tema za političke stranke i institucije BiH. Sve napetosti koje bi mogle destabilizirati zemlju i onemogućiti euopski put mi ne podržavamo”, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer je naglasio da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantski put BiH i pružati podršku različitim projektima hrvatskom narodu u BiH.
“Naš aktivizam na vanjskopolitičkom planu, na projektnoj suradnji, europskom putu u gospodarskoj suradnji bit će manifestiran konkretnim aktivnostima. Odlučan sam na najkonstruktivniji način pomoći i koheziju BiH i njen europski put i jamstvo ravopravnosti Hrvata u BiH”, rekao je on.

Plenković je ocijenio da su svi razgovori koje je vodio u Sarajevu i Mostaru bili izuzetno pozitivni i konstruktivni.
On je dodao da će biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH čim se steknu uvjeti za to, te da će se tada rješavati sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Plenković se sinoć u Mostaru sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a jutros je razgovarao s predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, s provincijalom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom, te posjetio gradilište Doma za siromašne studente franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište.
Večernji list