Plenković o suđenju hrvatskim pilotima: Za nas je to nepostojeći proces

Proces srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih za napad na srpske civile 1995. za Hrvatsku je “nepostojeći proces” i “farsa”, a budu li osuđeni “za njih ta presuda ne postoji”, rekao je premijer Andrej Plenković u petak.

Premijer ne pridaje nikakvu važnost pripremnom ročištu u postupku koji je u petak počelo te odmah i odgođeno za 16. studenoga jer za Zagreb “taj proces ne postoji”.

Smatra “nebitnim” što do danas nije u Hrvatsku stigla optužnica.

“To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji”, rekao je.

Srbija sama donese zakon da proširi svoju jurisdikciju, pokreće proces za navodna djela počinjena izvan teritorija Srbije od ljudi koji nisu srpski državljani, kazao je.

“Već i same prve izjave o tom procesu i u vezi njegove odgode upućuju na ‘farsu‘ u kojoj niti hrvatski piloti niti hrvatska država neće biti nekakav statist, a kamoli glumac”, rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi ako piloti budu osuđeni, premijer je kratko odgovorio “Za njih ta presuda ne postoji”.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. u zapovjednom lancu naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi) pri čemu  je poginulo i ranjeno više civila srpske nacionalnosti, a među njima četvero djece.

Hrvatska oporba optužila je ranije u petak premijera da nije učinio ništa po pitanju tih optužnica.