Srijeda, 29 svibnja, 2024

Plenković o snimci: Poruke koju čujemo od kandidata oporbe sve više ‘liče’ na kavanski diletantizam

Must Read

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio da izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u razgovoru s predstavnicima branitelja, čiji transkript su objavili mediji, “liče na raspravu u nekoj krčmi i kavanski diletantizam”.

“Hrvatski ljudi mogu na ovim izborima birati između odgovornog, ozbiljnog, staloženog i vjerodostojnog lidera i poruka koje čujemo od kandidata oporbe koje su više nalik na kavanski diletantizam, koje se usred izborne kampanje usmjeravaju na besprizorno dodvoravanje hrvatskim braniteljima, onim istim koje kao kandidat oporbe Milanović nije htio mjesecima primiti,” izjavio je Plenković novinarima uoči HDZ-ova predizbornog skupa.

Štetne izjave za odnose sa susjednim državama

“Takve izjave nam štete u odnosima sa susjednim državama, s referencijama na BiH, pa i na Srbiju, i to su izjave koje su krajnje neprimjerene i nedostojne onoga tko je obnašao dužnost predsjednika Vlade,” istaknuo je Plenković.

Milanović je u razgovoru s predstavnicima nekih braniteljskih udruga srbijansku vlast nazvao “beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato”, te “šakom jada” koja već više od 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku… “Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana”, rekao je.

Za BiH je rekao da nije država. “Ovo u BiH je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao ‘big shit’ (veliko sranje). BiH nije država, tamo nemaš s kim što razgovarati. Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka”, kazao je Milanović.

Plenković je poručio da će HDZ, kojem je on na čelu, voditi odgovornu politiku.

Vodit ću odgovornu državničku politiku

“Vodit ću odgovornu državničku politiku, znat ću zaštiti interese hrvatskih branitelja, kao što sam u prve dvije godine mandata u Europskom parlamentu pokrenuo da se emancipira kroz dokument Europskog parlamenta sporni srpski zakon o nadležnosti njihovih institucija za procesuiranje ratnih zločina i razotkrivanje hibridne regionalne jurisdikcije, nepoznate u međunarodnom pravu, gdje Srbija nastoji biti mali Haag nakon Haaga, što Hrvatska kao članica EU i NATO-a neće nikad dopustiti”, rekao je Plenković.

Taj isti Milanović i njegova diplomacija u tom procesu nisu mrdnuli prstom, mi smo bili ti koji smo uvrstili referencije na taj zakon i potrebu njegove promjene u dvije rezolucije Europskog parlamenta, kazao je Plenković i optužio Milanovićevu Vladu da nije ništa napravila ni kada je riječ o pregovaračkom stajalištu, ni u vezi s poglavljem 23. “To su napravile HDZ-ova Vlada i diplomacija i tu se pokazuje vjerodostojnost i ozbiljnost političkih stranaka”, ustvrdio je Plenković.

Naglasio je kako je “danas presudni trenutak ove kampanje” u kojem se vidi tko je ozbiljan i tko će voditi hrvatsku politiku na odgovoran način koji se razlikuje od “onih koji tome pristupaju na nedostojan i improvizatorski način”.

Također je podsjetio da se kao predsjednik HDZ-a sastao s nizom braniteljskih i stradalničkih udruga, ali to nije bilo medijski publicirano. “Na takvim sastancima govorim jednako kao što govorim i u javnosti, i to je u skladu sa sloganom vjerodostojnosti”, dodao je.

Siguran da će branitelji glasati za HDZ

Što se tiče glasačke orijentacije braniteljske populacije, Plenković je kazao kako će branitelji sami odabrati koga će podržati. “Siguran sam da braniteljske udruge, koje su imale susrete s brojnim političkim strankama, jako dobro znaju koja stranka i što radi za branitelje,” ustvrdio je.

Na upit kako komentira Milanovićevu izjavu da bi, u slučaju SDP-ove izborne pobjede, mogao ostaviti Tomu Medveda na funkciji ministra branitelja, Plenković je rekao kako je Medved “jedan od jako kvalitetnih kandidata za HDZ-ova ministra branitelja”.

Medved je otvorio braniteljima vrata tog ministarstva te uključio udruge i niz braniteljskih skupina u zajednički rad na jedinstvenom zakonskom okviru koji će se baviti pravima branitelja te voditi računa o pravednoj distribuciji proračunskih sredstava za potporu braniteljima i njihovim udrugama, istaknuo je.

U govoru na predizbornom skupu u Makarskoj Plenković je poručio da je HDZ usmjeren na rast gospodarstva, poreznu reformu i pronatalitetnu politiku.

Rekao je da će HDZ u IX. i X. izbornoj jedinici pobijediti uvjerljivije no na prethodnim izborima, a u te dvije jedinice očekuje minimalno 16 zastupničkih mandata.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -