Plenković o helikopterima Black Hawk: Četiri ćemo kupiti, a četiri će platiti Amerika

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković komentirao je izbor Ivana Turudića kao kandidata vlade za glavnog državnog odvjetnika, javlja N1.

Poziv je, kaže premijer, “trajao mjesec dana i svi pravnici koji su zainteresirani su se mogli javiti”. Javilo ih se četvero. “Potpuna transparentnost”, kaže o načinu na koji je vlada birala, a dodaje i da su svi kandidati nekoliko sati izlagali svoje programe potpuno javno.

Vlada je sa svim kandidatima provela i dodatne intervjue i na temelju tih intervjua jednoglasno u povjerenstvu odabrala Turudića, koji im se “činio najbolji, najzreliji i najspremniji za samostalan rad”, rekao je Plenković.

“Milanović radi buku, zašto? To je indikativno”

“Ovakva velika buka koja se može čuti je dosta indikativna. Buku radi Milanović, oporba, zašto? Što je tu novo? U odnosu na vrijeme kad je Milanović birao iz šešira, mi smo imali transparentnu proceduru. Ove koji danas galame nisam čuo kad je Milanović išao ilegalno kandidirati profesoricu Đurđević”, kaže Plenković dodajući da od Turudića očekuje da bude samostalan, neovisan i vodi borbu protiv kriminala i korupcije.

Za komentare predsjednika kaže da nisu vrijedni komentara.

“HDZ je ponosan”

Na pitanja o izmjenama Kaznenog zakona, koje su također digle veliku buku javnosti, Plenković ponavlja da se u izmjene “išlo zbog zaštite presumpcije nevinosti” i da bi se “spriječilo uski krug ljudi koji ima informacije u ranoj fazi postupka da njima manipulira”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o rezultatima anketa, Plenković kaže da je HDZ u poziciji da se može s ponosom osvrnuti na svoja postignuća, i to sve bez da su počeli kampanju. Ponovno je nabrajao projekte koje smatra uspjesima svoje vlade.

“Ja se neću protokolarno voziti u helikopterima Black Hawk, ne znam za Milanovića”

Što se tiče helikoptera Black Hawk, na pitanja o njima Plenković odgovara da se on neće protokolarno voziti. “Za Milanovića ne znam”, kaže. Nastavlja kako se nabavlja i 12 Rafale borbenih aviona, da su već stigla prva četiri Crna jastreba.

“Dva smo kupili, dva su dio međunarodne pomoći”, rekao je. Isto je, kaže, i za novih osam: “Hrvatska će kupiti četiri, a druga četiri će financirati SAD, i sve to po nižoj cijeni od 500 milijuna eura koji se spominju u jutros objavljenoj vijesti.” To je, kaže premijer, maksimalna cijena. Navodi i Bradleyje koji se obnavljaju u valovima i koji će biti na raspolaganju HV-u.

“Svijet danas nije isti kao prije 20 godina. Ruska agresija na Ukrajinu ugrozila je sigurnosnu arhitekturu Europe i izazvala socijalnu i gospodarsku krizu. Imamo posljedice terorističkog napada Hamasa na Izrael, prijetnje Hezbolaha, Hute… Imali smo veliki incident u Banjskoj na sjeveru Kosova. Hrvatska radi na jačanju svojih obrambenih sposobnosti”, kaže premijer.