PLENKOVIĆ O GOVNIMA: Osjećam se bijesno. Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, mahom tuđih. Čut će me još…

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas, komentirajući aferu u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna, da ovaj slučaj pokazuje da je model upravljan ja tom tvrtkom loš te da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave – i predsjednika, i hrvatskih i mađarskih članova. Mi idemo na to da treba odgovarati cijela Uprava, poručio je Plenković. Rekao je i da je već danas s računa jedne od osoba involviranih u ovaj slučaj u državni proračun uplaćeno oko 450 milijuna kuna.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sastanka parlamentarne većine rekao da su razmotrili najaktualniju političku temu – “predmet Ina”.

– Mi smo, naravno, kao i Vlada i kao parlamentarna većina zgroženi, šokirani, i osuđujemo na svaki način ovakvo udruživanje za počinjenje ovakvoga kaznenog djela, i to u kontekstu, u vremenu najveće energetske krize koja je pogodila ne samo Hrvatsku, Europu, nego i cijeli svijet, rekao je Plenković, prenosi HRT.

– Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače, institucije hrvatske vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Njega u svojoj biti nisu u startu otkrili niti policija niti pravosudna tijela, naprotiv – otkrio ga je Ured za sprječavanje pranja novca koji djeluje kao samostalni odjel u okviru Ministarstva financija, poručio je Plenković, dodajući da su se u drugoj fazi uključili USKOK, policija i DORH.

– Mi želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su ovo djelo počinili. Naravno, o tome će odlučiti sud, rekao je Plenković.

Poručio je da to što je djelo otkriveno zahvaljujući službama Vlade govori da je “naša politička privrženost borbi protiv korupcije i njenom suzbijanju izrazito snažna i jaka i da nema nikoga, tko god on bio, da će biti pošteđen bilo kakve odgovornosti ako se utvrdi da je počinio neko koruptivno djelo”.

To je, rekao je, prva politička poruka, a druga se odnosi na upravljanje Inom.

– Mi smo izrazito nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa, poručio je hrvatski premijer, ističući da je Hrvatska drugi najveći suvlasnik u Ini, nakon MOL-a.

– Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš iz nekoliko razloga, rekao je Plenković.

Poručio je da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine – i predsjednika Uprave, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave.

– I to bez ikakvih dilema. I tražit ćemo da u razgovorima s drugim većinskim dioničarem, a to je MOL, krenemo u razgovor o promjeni načina upravljanja Inom, rekao je Plenković.

“Već danas u proračun uplaćeno oko 450 milijuna kuna”

Plenković je između ostalog rekao i da od prvog signala da se događa nešto neobično – “a taj signal je bio prije otprilike pet mjeseci” – niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se praktički i jedna kuna koju su registrirali dovede u pitanje.

– Sve je bilo pod nadzorom, sve je bilo kontrolirano, i već je danas s računa jedne od osoba involviranih u ovaj slučaj uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna, rekao je Plenković, dodajući da država čuva novac koji je trebao biti otuđen.

Stoga je poručio da nema zaštićenih, bez obzira na članstvo u nekoj političkoj stranci. Naime, Damir Škugor i Marija Ratkić, neki od osumnjičenih u ovoj aferi, članovi su Plenkovićevog HDZ-a.

Premijer je također naglasio da ima potporu parlamentarne većine te da je vladajuća koalicija stabilna i ima potporu za aktivnosti i fokusiranje na pomaganje građanima u krizi.

Idućeg tjedna Vlada će izaći s paketom mjera za pomoć građanima, javnim institucijama, općinama i poduzetnicima, najavio je Plenković.

O MOL-u i Ini: “Nećemo ostati bez odgovora”

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da idu na to da odgovarati treba cijela Uprava u potpunosti.

– Ja ovdje ne mogu vidjeti distinkciju između odgovornosti hrvatskih i mađarskih članova Uprave za ovaj propust. Mislim da je ona jednaka, dapače, rekao bih da je čak na predsjedniku Uprave odgovornost veća nego na ostalim članovima, dodao je.

Rekao je da ovo zahtijeva ozbiljne razgovore s drugim suvlasnikom o metodologiji upravljanja Inom, a na pitanje hoće li ih MOL poslušati odgovorio je:

– Moja politička poruka je jasna. Ova kompanija djeluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih pet dana zbog toga što je jedan krug osoba odlučio napraviti ovakva nezakonita djela, a da uprava za to nije znala… Nećemo ostati bez odgovora.

“Umjesto da čestitaju, oporba nastoji politički profitirati”

Upitan o osobnoj i odgovornosti Vlade, Plenković je napao predsjednika SDP-a Peđu Grbina, rekavši ga da pametuje i napada HDZ da je banda, umjesto da on i druga oporba kažu da se hrvatske institucije, država i Vlada bore protiv korupcije.

– Umjesto da čestitaju, oni nastoje politički profitirati jer su u petak navečer nakon zadnje ankete o potporama stranaka bili na podu, dodao je.

Poručio je da su odlučni da nastave provoditi svoj program na dobrobit građana i gospodarstva, unatoč krizama koje, kako je rekao, izgledaju kao Netflixove serije – “svake godine neka nova”.

Stranke lijevog centra pozivaju Vladu da sutra razriješi samu sebe

Odgovarajući na pitanje novinarke o informacijama da su banke prijavile sumnjive transakcije i to poslale Uredu za sprječavanje pranja novca, Plenković je rekao da se to tako i dogodilo. Objasnio je da je zakonski okvir koji je Vlada predlagala, a Sabor usvojio, takav da oni koji se bave transakcijama, a to su u najvećoj mjeri banke, kada na računima svojih klijenata uoče transakcije koje djeluju neuobičajeno, obavještavaju Ured za sprječavanje pranja novca. Na primjedbu da se bez banke ništa ne bi dogodilo, Plenković je odgovorio da se bez transakcije ništa ne bi dogodilo.

Upitan je i o potrebi promjene načina prodaje plina u Hrvatskoj, te je li pitao HERA-u kako je moguće da su dali dozvolu za prodaju plina tvrtki koja je imala 20.000 kuna temeljnog kapitala i jednog zaposlenog – radi se o OMS Upravljanju, koje je umiješano u ovu aferu. Plenković je rekao da se to dogodilo sukladno zakonu.

– Kad se netko tek prijavljuje, registrira, dobija odobrenje, onaj tko to analizira gleda jesu li ispunjeni formalni uvjeti. Oni ne vide što se zbiva kasnije, rekao je Plenković, dodajući da institucije reagiraju poslije, ako se zbiva nešto loše.

Rekao je da prema onome što je HERA rekla nije bilo pritiska, lobiranja ili bilo kakvog utjecaja na njih da se baš to društvo registrira. Rekao je i da mogu razmisliti o postroženju pravila, ali i da je trgovina plinom “laptop-posao” jedne osobe koja zna što radi te da za to nije potrebna tvrtka od tisuću ljudi.

“Tu mi ne treba ničija ostavka. Mi smo ti koji ćemo vući poteze”

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li ovo danas javni poziv hrvatskim članovima Uprave da podnesu ostavke, Plenković je rekao da Vlada ima svoje mehanizme kako da predlaže i opoziva pojedine članove.

-Tu mi ne treba ničija ostavka. Tu mi ne očekujemo sada da netko podnosi ostavku. Mi smo ti koji ćemo vući poteze, poručio je.

Što ako MOL to bude opstruirao?

– To ćemo vidjeti, rekao je Plenković. – Ovo nije situacija koja je sto posto u našim rukama, dodao je.

Smatra da ni u MOL-u nije u interesu da im se događa ovakva stvar, a na temelju metodologije odlučivanja koju je dominantno usvojio MOL.

– Mi ćemo prije svega rješavati ovu krizu onim putem koji je zakonit, koji je dugoročno održiv, poručio je također Plenković, dodajući da se moraju ponašati kao pravna država i odgovoran vlasnik.

Poznanstvo sa Šurjakom

Odgovarajući na pitanje o povezanosti nekih osumnjičenih s HDZ-om, Plenković je rekao da će stranka poduzimati apsolutno sve što treba.

– Ovdje je pravda slijepa, a osobito je slijepa je li netko formalno član neke stranke, rekao je Plenković, dodajući da to što je netko član neke stranke ne znači da ima bilo kakav utjecaj na njezinu politiku.

Plenković je rekao da je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić bio vjenčani kum Josipu Šurjaku, jednom od umiješanih u aferu, kao i da sam Šurjaka poznaje od prve godine fakulteta.

– Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, poznanstvo, prijateljstvo, kumstvo ima veze s ovim što pojedina osoba u datom trenutku obavi. Pa što mislite, da se netko konzultira s nama o tome što će raditi?, rekao je Plenković.

Upitan je li unutar stranke Škugor zagovaran kao kandidat za vođenje HEP-a odgovorio je da je to krajnje nebitno. Na pitanje hoće li unutar stranke propitivati operativnu zapovjednu odgovornost zbog ove afere odgovorio je “koga?”, odbacujući “naklapanja u medijima”, te poručujući da Škugora u Inu nisu postavili ni Katičić, ni on, ni aktualni ministar gospodarstva Davor Filipović, kao ni njegov prethodnik Tomislav Ćorić, već da on ondje radi godinama.

Plenković je rekao i da su zgroženi slučajem, ali i zadovoljni da se otkrio i da će biti sankcioniran. Rekao je i da je u više navrata na sastancima Europskoga vijeća rekao da se moraju spriječiti špekulacije na tržištu energenata jer dio globalnih aktera profitira u ovoj situaciji.

“Osjećam se bijesno. Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga do ovdje, ako hoćete da do kraja budemo iskreni”
“Sigurno neću vjerovati Vanđeliću”

Upitan o mailu u kojemu je bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić upozoravao Ćorića na smjene u Ini, Plenković je rekao da se Ćorić o tome izjasnio te da on vjeruje Ćoriću.

– Sigurno neću vjerovati Vanđeliću. Čovjek je imao šest godina 30.000 kuna kao predsjednik NO-a Ine zahvaljujući našoj odluci, pristao biti kandidat za gradonačelnika i pobjegao prvoga veljače da neće biti kandidat za gradonačelnika i sada ex post govori da se s nečim nije slagao, a bio je suglasan sa svim odlukama NO-a Ine. Kako da mu vjerujem onda?, rekao je Plenković.

Na pitanje je li Ćorića pitao je li točno da se osobno zalagao za imenovanje Škugora, čak i da se pozivao na Plenkovića, odgovorio je potvrdno, rekavši da s Ćorićem nikada o tome nije razgovarao.

Na pitanje osjeća li odgovornost zbog predloženih članova Uprave odgovorio je niječno, dodajući da ih nisu predložili zato da netko krade, dok je na pitanje osjeća li se osobno prevareno odgovorio da se osjeća bijesno.

– Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga do ovdje, ako hoćete da do kraja budemo iskreni, rekao je pokazujući na vrh glave, a na pitanje zašto to trpi odgovorio je da je naučio da se takve stvari događaju, a da su oni tu da čiste, rješavaju i brinu o napretku Hrvatske./HMS/