Published On: Čet, lis 7th, 2021

PLENKOVIĆ: Legitimna zastupljenost Hrvata je conditio sine qua non funkcionalnosti BiH

Osvrćući se na jučerašnji sastanak na vrhu država i vlada Europske unije s čelnicima državama regije Jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana, premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da su ondje odaslane poruke bile vrlo pozitivne i dobre za susjede Hrvatske.

-Ja sam u svom izlaganju posebno naglasio naš interes za eurposki put BiH, nužnost da se uoči izbora koji će biti iduće godine, točno za godinu dana otprilike, postigne konsenzus političih stranaka, aktera, institucija u BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, o reformi izbornoga zakonodavstva koji bi osigurao punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao jednog od tri ravnopravna naroda, uz Bošnjake i Srbe, u najvišim tijelima BiH, osobito u Predsjedništvu. Smatramo da je do conditio sine qua non jednog funkcionalnoga, kvalitetnoga i učinkovitoga djelovanja BiH, jednog kohezivnog faktora za funkcioniranje zemlje, uz, naravno, puno poštovanje njene neovisnosti, smaostalnosti, suverenosti, rekao je Plenković, dodavši da je to već rekao 100 puta te da to govori kao prijatelj, susjed, zagovornik, odvjetnik i netko tko želi da BiH dobro funkcionira i ide naprijed prema Europi na dobrobit svih njezinih građana.

O razgovoru s Vučićem

Plenković je rekao i da je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o udžbenicima u kojima se, kako je rekao, negira postojanje hrvatskoga jezika.

– To ne pridonosi niti dobrosusjedskim odnosima, niti međusobnom uvažavanju i poštovanju, a naravno da je definitivno na štetu hrvatske manjine koja živi u Srbiji, a u konačnici i obrazovnog ciklusa svih mladih ljudi u Srbiji koji na taj način stječu dojam kao da je hrvatski jezik neka podvarijanta nekog drugog jezika, što, naravno, nije slučaj. Prema tome, tu smo snažno markirali poziciju, rekao je Plenković.

Što se tiče teme nestalih osoba, rekao je da su zatražili da se verificiraju određeni podaci koje su dostavili Srbiji kako bi se mogla intenzivirati potraga.

Vezano za izbor čelnika Vrhovnoga suda RH, Plenković je rekao da će parlamentarna većina podržati Radovana Dobronića ako ga predsjednik Zoran Milanović predloži./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Svi kao pačići (od Merkelice, preko Amera – pa do Plenkija) ponavljaju jednu već deplasiranu frazu a to je “bosanski europski put” . Vrijeme je da mudre glave shvate da se Bošnje više ne može ucjenjivati sa ulaskom u EU jer su Francuska, Holandija, Austrija i Mađarska jasno rekle da ne žele nove muslimane u Europi. Bošnje to znaju i potpuno ispravno razumiju pa im se ta fora više ne može prodavati! Ukratko, treba smisliti neku novu mrkvu za Bošnjake – ali to sigurno nije mini-Šengen – da nekom ne padne slučajno na pamet…

Last edited 1 mjesec prije by Mene kliču Haso_2
nikad tuLJumba
nikad tuLJumba
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

vjerojatno ce prije u anadolijsku kotlinu !

Tomba17
Tomba17
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Po tebi, “Bosnje” zele u EU umjesto u Stambol i u Srbiji (sa Novim Pazarom?
Sve sto “Bosnje zele su novac – ti to kazes kao mini-Sebgen ali u biti ti je samo do Sadake – i sjedinjenje sa Novim Pazarom t j Srbijom, da bi bili blizi Stambolu.
Ti bi da vam netko nudi, iz razloga sto ste taaaaaaako bitni.
Tko vas nezna…