Published On: Pet, pro 29th, 2017

Plenković imenovao bivšeg Račanovog i Josipovićevog savjetnika Macana svojim posebnim savjetnikom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković imenovao je Krešimira Macana svojim posebnim savjetnikom za strateško komuniciranje, s 1. siječnjem iduće godine, priopćeno je u petak iz Banskih dvora.

Macan nije u stalnom radnom odnosu u Vladi, već po nalogu premijera Plenkovića obavlja poslove kada priroda posla to zahtijeva.

Imenovan je sukladno odredbama Zakona o Vladi, odnosno članka 23. u kojem, uz ostalo, stoji da radi utvrđivanja stanja, izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz programa Vlade te za pojedina pitanja stalne ili povremene prirode od značaja za obavljanje dužnosti predsjednika Vlade, premijer može imenovati posebne savjetnike ili osnivati savjete i imenovati članove savjeta.

Sukladno odredbi istoga članka, stavka 5, Zakona o Vladi, Macanu je određena je naknada za rad u iznosu od devet tisuća kuna neto mjesečno, navodi se u priopćenju Vlade.

 

Imenovanje je uslijedilo nakon što je Vlada jučer na sjednici ukinula odluku iz 2012. godine kojom se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki.

Podsjetimo, Macan je u javnim nastupima kao ‘neovisni’ komentator posljednjih godina podržavao i tumačio pozicije SDP-a i Ive Josipovića.

Hrsvijet navodi da je već 2003. godine imenovan savjetnikom za komunikaciju tadašnjeg Predsjednika RH, Stjepana Mesića.

Macan je radio i izbornu kampanju za Ivu Josipovića protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Zanimljivo je spomenuti da unatoč zabrani Kukuriku Vlade Zorana Milanovića o angažiranju PR agencija tijelima državne uprave, pravnim osobama kojima je osnivač RH i poduzećima u kojima je država većinski vlasnik, neke PR agencije uspijevale su sklapati poslove s državnim institucijama. Jedna od njih bila je i Manjgura, u vlasništvu Krešimira Macana, navodi Tportal. Milanovićeva Vlada im je to i dopustila 4. prosinca 2014. godine, a potom su proveli postupak bagatelne nabave, što je jedan od kreativnih načina za izbjegavanje raspisivanja javne nabave.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare