Published On: Pet, stu 2nd, 2018

Plenković i Pejčinović Burić komentirali prijepore oko Marakeškog sporazuma, iznenađeni najavom predsjednice

“Apsolutno je razumljiva Vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji te Vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti… Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum’”, odgovorili su mu iz Ureda predsjednice, navodi Bujanec.

Nakon te objave reagirala je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijedit će suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica, kazala je u petak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, izrazivši ujedno iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marakešu gdje bi sporazum trebao biti potvrđen.

Globalni kompakt je zapravo katalog mjera a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je u Pejčinović Burić u petak na tiskovnoj konferenciji sazvanoj nakon što se u medijima pojavili natpisi da hrvatska krajnja desnica Marakeški sporazum smatra “novom Istanbulskom deklaracijom”.

“Globalni kompakt predstavlja katalog mjera ustanovljenih temeljem ciljeva iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima kojima je cilj unaprjeđenje suradnje država u rješavanju pitanja regularnih migracija”, rekla je Pejčinović Burić na tiskovnoj konferenciji, dodajući da nijedna država ne može sama riješiti pitanje migracija.

Objasnila je da je tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se usuglasi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanjeregularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka.

Istaknula je da je dokument “pravno neobvezujući tekst za države članice UN-a” i “da svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz regularne migracije”.

“Slijedom tog dokumenta ne proizlazi apsolutno nikakva obveza za prihvat migranata”, rekla je ministrica. Naglasila je da su zato apsolutno neutemeljene bilo kakve insinuacije da će dokument izazvati neke nekontrolirane velike migracije.

Iznenađenje potezom predsjednice

Ministrica je podsjetila da je proces izrade Globalnog kompakta počeo usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH koju je na tom forumu zastupala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost toga dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničina govora kako bi to potvrdila.

A predsjednica je tada rekla da je uspješan završetak pregovora o globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju “važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova”.

“Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour.”, kazala je tada predsjednica.

“Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu”, rekla je ministrica.

U Hrvatskoj su trenutno u tijeku međuresorne konzultacije oko prijedloga zaključka o ovom dokumentu, a završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanje suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu, zaključila je Pejčinović Burić.

Prijepore oko Marakeškog sporazuma komentirao je iz Kine i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Podsjetio je kako je prije dvije godine, prije nego što je njegova Vlada preuzela dužnost, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donesena Njujorška deklaracija i pristupilo se izradi globalnoga sporazuma o migracijama.

Podsjetio je na ozračje u vezi s migrantsko-izbjegličkom krizom 2016. u kojem se odvijao proces izrade tog dokumenta, koji je trajao gotovo godinu i pol dana, a bio je vrlo detaljan i precizan.

Poručio je da je Hrvatska artikulirala svoje stavove prije svega kroz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, uz konzultacije s Ministarstvom unutarnjih poslova, u okviru zajedničkih stavova unutar Europske unije, dodavši da je dokument usuglašen početkom srpnja ove godine.

Naglasio je da na sastanku u Marakešu neće biti nikakvog potpisivanja, već političko prihvaćanje toga dokumenta koje je pravno neobvezujućeg karaktera.

“Sve države zadržavaju svoje nacionalno pravo da se bave pitanjem migracija na način na koji to žele. Ono što je jako važno jest da se ovdje radi o regularnim migracijama, a ne o nezakonitim migracijama“, pojasnio je.

Koliko je njemu poznato, dodao je, predsjednica Republike imala je namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, budući da je poziv došao od glavnog tajnika UN-a izravno njoj.

“Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija“, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da je važno ono što je sadržaj tog globalnog sporazuma, kakav je njegov karakter te na koji se način uklapa u širu politiku sprječavanja nezakonitih migracija.

Poručio je da će fenomen migracija biti s nama velik broj godina.

“Prema tome ovo je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko neće uspjeti pobjeći“, istaknuo je.

Čudi li vas onda što je Bujancu odgovorila da shvaća njegovu zabrinutost, bilo je jedno od pitanja, javlja RTL.

“Nisam obraćao neku posebnu pozornost na to, ono što je važno da Hrvatska vodi odgovornu politiku spriječavanja nezakonitih migracija, a o tome što tko na unutarnjoj političkoj sceni, bilo od aktera, bilo od stranaka misli o tom sporazumu, to je manje važno, važno je ono što je njegov sadržaj, kakav je njegov karakter. Na koji način se ona uklapa u našu širu sliku spriječavanja nezakonitih migracija, ali i kako uopće gleda na fenomen migracije koji će biti s nama veliki broj godina, to je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko baš neće uspjeti pobjeći”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare