PLENKOVIĆ: Cijenimo potporu SAD u razumijevanju pitanja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo da se Nancy Pelosi priključila Krimskom summitu u Zagrebu i izrazio joj dobrodošlicu.

“Hrvatska i SAD uvjereni su da su na pravoj strani, i prava i morala, nastavit ćemo ovu suradnju davanja podrške Ukrajini”, rekao je hrvatski premijer, prenosi Direktno.hr.

Dvije ključne teme su daljnja suradnja između SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajine pa do konkretne pomoći koja se odnosi i na ekonomsku, financijsku situaciju, nastavak humanitarne pomoći Ukrajincima u Hrvatskoj, kao i vojnoj pomoći koju Hrvatska pruža posljednjih mjeseci Ukrajini.

Govorili su i o odnosima SAD-a i Hrvatske te zaključili da su odnosi pozitivni i uzlazni. Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza i to prije godinu dana. Plenković smatra da je da odluka vrlo dobra, a isto tako Hrvatska je među prvim zemljama koji su ušli u globalni Entrio program.

Podsjetio je na skorašnje potpisivanje sporazuma kada je riječ o izbjegavanju plaćanja dvostrukog oporezivanja.

“Želimo unaprijediti suradnju u energetskom sektoru i obrambenom sektoru”, ocijenio je hrvatski premijer.

Premijer Plenković tvrdi da Hrvatska cijeni potporu SAD-a i nastavit će suradnju na području vanjske politike u BiH i Jugoistočne Europe.

“Cijenimo potporu SAD-a kada je riječ o razumijevanju pitanja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je.

Obratila se i Nancy Pelosi

Pelosi je zahvalila premijeru na riječima dobrodošlice.

“Pružili ste Ukrajini potporu i moralno vodstvo”, ocijenila je Pelosi. “Naši politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni”, ocijenila je Pelosi.

“Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu”, rekla je Pelosi.

“Zahvaljujemo ovoj zemlji koja je dovoljno mala da bude otporna, a dovoljno velika da bude značajna”, rekla je.

Osvrnula se na pitanje energetike

“Razgovarali smo dugo o energetici jer smo zadovoljni i sretni što imamo tako dug i kvalitetan odnos. Prva sam predsjednica Zastupničkog doma koja je posjetila Hrvatsku, ali bila sam ovdje i tijekom rata. Vidim kako pomažete Ukrajini i hvala vam, premijeru Plenkoviću, što ste šampioni predvođenja pomoći Ukrajini i demokracije u svijetu”, kazala je.

Pelosi je istaknula: “Govorili smo o tome da je Hrvatska već izuzeta iz viznog režima, o sporazumu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, govorili smo o situaciji Hrvata u BiH, premijer je govorio i o Schengenu. Ja ću američkog predsjednika, državnog tajnika i Kongres izvijestiti o svemu tome”.