Published On: Čet, srp 28th, 2022

Plenković: Ako se ”prebrojava” onda se priprema za sukob

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je zgrožen izjavom čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da su se Bošnjaci “prebrojali” i svjesni su svoje vojne snage.

“Kad se neko prebrojava onda se priprema za neki sukob. To je izjava gospodina Izetbegovića, koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to izvan svih okvira”, rekao je Plenković, prenijela je Hrvatska radio-televizija.

Povodom izbornog zakona u BiH, Plenković je rekao da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio dotaknuti samo dio paketa koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

“To je po mom sudu daleko ispod očekivanja i nedovoljno”, rekao je Plenković.

On je ocijenio da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, nisu htjeli da postignu dogovor sa predstavnicima političkih stranaka Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi.

“Njima odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod u BiH i hrvatske političke stranke biti minorizirane, marginalizirane, preglasani i u svakom slučaju i dalje u neravnopravnom položaju, i to ne samo kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH, gdje je (Željko) Komšić odradio tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik, jer za njega uglavnom glasaju Bošnjaci”, dodao je premijer Hrvatske.

On je ocijenio da su “još gori protesti” u Sarajevu koje su, kako je rekao, organizirale bošnjačke političke stranke.

“Na njima smo vidjeli teške uvrede, pa čak i prijetnje prema visokom predstavniku”, kazao je Plenković dodavši da je siguran da je to “donekle utjecalo na njegove odluke” kada je riječ o nametanju odluke o izmjenama izbornog zakona.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kola
Kola
2 mjeseci prije

Sva ta vecina iz fosne, da stane na vagu, ne vride vise od pasjeg gov..

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Usro se Švabo.

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Gladne po,turi,ce su se dokazali kad su zadržali 17% 90-tih.Ostalih 6% smo im dali mi kršćani da mogu ušaltati svoje golfove2 u 4 brzinu.. Bijedni plašljivi garibi.. 😁

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

I sta ces ti da uradis Plenkovicu i Republika Hrvatska na osnovu ovoga osim sto si zgrozen i iznenadzen????
Mislim da se ovo desilo Izraelcima vec bi se juce proglasila Herceg Bosna

Uso talyban
Uso talyban
2 mjeseci prije

E državnika današnjih nivo pijacara… hrvatska na šta spade sa njofrom

Uso talyban
Uso talyban
2 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA sa granicom pored kuće u Fatime iznad Jajca