Published On: Sub, kol 29th, 2015

Planuo mljekarski rat Hrvatske i BiH, stižu pozivi na bojkot

Zbog prigovora Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovo mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga u četvrtak su pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda, no ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako se ta mogućnost zasad ne razmatra, iako je nije potpuno isključio.
“Mi iz Hrvatske uvozimo velike količine mlijeka i ne pravimo nikakve barijere. Tražit ćemo reakciju Europske komisije i njezinog odbora kako bi se odbacili zahtjevi hrvatske strane”, kazao je Šarović u Beču, gdje se nalazi na konferenciji, kako ga citira portal Klix.
Šarović je potvrdio kako je o tom problemu u Beču razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, no, kako je rekao, od nje nije dobio nikakvo posebno objašnjenje.
Na bojkot hrvatskih proizvoda u BiH kao na protumjeru tijekom dana je u Sarajevu pozvao Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je članica vladajuće koalicije.
“Ja vjerujem da će građani BiH znati reagirati na ovaj problem tako što će zemlju koja blokira izvoz mlijeka u EU bojkotirati, odnosno bojkotirati njene proizvode. Mislim da je to jedini način borbe za svoja prava”, kazao je Bosić novinarima u Sarajevu.
Nije pritom izravno prozvao Hrvatsku jer do tog trenutka još nije bilo službene potvrde da je ona uložila prigovor, no kazao je kako je jasno da je riječ o zemlji “koja duplo više izvozi u BiH nego što se iz BiH izvozi u tu zemlju”.
Bosićevu pozivu pridružio se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.
Europska komisija uvrstila je četiri mljekare iz BiH na popis onih kojima je od srijede trebao biti dopušten izvoz u EU jer je ranije utvrđeno kako one ispunjavaju potrebne proizvodne i higijenske uvjete.
Riječ je o mljekarama “Milkos” iz Sarajeva, “Megle” iz Bihaća, “Mljekari Livno” te o “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice.
Livanjska i dubička mljekara prve su pošiljke za izvoz u Hrvatsku pripremile već u srijedu, no na granici im je rečeno kako je prijašnja odluka suspendirana.
Iz Ureda za veterinarstvo BiH tek su nakon toga iz Bruxellesa dobili i službenu obavijest kako je suspendirana dozvola za izvoz mlijeka iz četiriju mljekara, prenosi Hina.
Iz Delegacije EU u BiH naknadno je pojašnjeno kako je Europska komisija suspendirala postupak za uključivanje na novi popis proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda koje je dostavila BiH jer je “jedna država članica EU dostavila pisane komentare na taj popis”.
Navedeno je i kako je Europska komisija uključila tu točku u dnevni red sljedećeg sastanka nadležnog odjela Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, koji će se održati 16. rujna.
“To znači da dok ovi razgovori ne budu održani, mljekare uključene u popis ne mogu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u EU”, stoji u izjavi.
Ministar vanjske trgovine BiH uvjeren je kako će tada, unatoč prigovorima Hrvatske, konačno biti dopušten izvoz mlijeka.
“Naše stajalište je i dalje da smo u pravu i da će nas Europska komisija zaštititi”, izjavio je Šarović.
U četvrtak mediji nagađaju kako Hrvatska zapravo pokušava zaštiti svoje proizvođače mlijeka jer mljekari iz BiH računaju upravo na hrvatsko tržište, na koje su do 2013. plasirali na desetke milijuna litara prerađenog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda.
(www.jabuka.tv)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare