ŠTO JE KOMŠIĆ UČINIO OD URED HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA: Pjandure, ljenčuge, oportunisti i diletanti u Komšićevom brlogu…

Komšićev ured, kao i on sam nisu bili predmet šprdnje samo na Poskoku, u nizu sarkastičnih tekstova.  Grupa potpuno nepismenih idiota , i to ne samo informatički, koje je još nepismeniji Komšić okupio u svoju savjetničku pećinu, ismijavana je i u Washingtonu. U američkim depešama, koje su američki ambasadori slali u Washington o Komšiću i njegovim pijandurama, prometnutim u savjetnike , pisali su se svojevremeno pravi diplomatski vicevi u kojima je sprdan baščaršijski državnik novog kova, te plejada političkih klipana oko njega…

Tadašnji veleposlanik Douglas McElhaney tao u depeši od 27. rujna 2007. navodi kako je očekivao da će najbolje surađivati sa Komšićem, kao mladim, talentiranim i poštenim političarom. Do toga, naravno nije došlo, a Komšić je, stoji u depeši, „vodio nasumičnu politiku, zavisno od situacije do situacije, a njegov tim je nespreman da ispuni sve svoje dužnosti“.
Jedan od glavnih problema i uzroka nekvalitetnog rada Željka Komšića jesu njegovi savjetnici, koji uglavnom imaju važnije poslove, a usput savjetuju člana Predsjedništva, navodi američki veleposlanik.
Amir Ibrović vlasnik je birtije Tito, Boris Tihi radi na Ekonomskom institutu, Dijana Tabori (kasnije ministrica pravde u Kantonu Sarajevo) ima obaveze na magistarskom studiju, a i Nerkez Arifhodžić mnogo putuje i nikako ga nema.
“Ali, i kada su prisutni, članovi Komšićevog tima su neinformirani i potpuno nepripremljeni za razgovore o političkim problemima, što otežava formiranje Komšićevih stavova u vanjskopolitičkim i odbrambenim pitanjima”, navodi u prvoj depeši McElhaney, dodajući da je loš rad osoblja vjerovatni razlog Komšićevog tadašnjeg skretanja u orbitu Harisa Silajdžića, bošnjačkog člana Predsjedništva.

Nestabilna ličnost
Znakovito  je da je jednu depešu zaslužio samo jedan član Komšićeva tima, već spomenuti Ibrović. On je, prema depeši, Komšićev drug iz djetinjstva, intimus primus, vlasnik popularne birtije Tito. Potpuno kontrolira kabinet člana Predsjedništva, a ovaj mu je dozvolio da mu okuplja druge savjetnike i od ureda pravi birtiju. Sam Ibrović ne krije da radije bira bliske prijatelje nego iskusne političke savjetnike.

Zanimljivo je da je Ibrović tijekom nekoliko sastanaka sa osoboljem američke ambasade govorio kako Komšić nije nešto posebno dužan SDP-u, te da je Komšić često odbacivao Lagumdžijine zahtjeve da se pokori partijskoj liniji.

Vjeruje da je stvorio pametnu strategiju, kojom će Komšića prometnuti u svebosanskog državnog lidera.

Međutim, u ambasadi ga takvim nisu vidjeli. „Ibrović je nestabilna ličnost sa teatralnim, ljutim ispadima. Često zaudara, čuju  se i glasine da je alkoholičar, pa neke njegove izjave uzimamo sa rezervom“, stoji u depeši koju potpisuje McElhaney. Ipak, u Ambasadi shvaćaju da je  Komšić ograničen, da sluša jedino Ibrovića i da je svakako važno ono što Ibrović složi u glavi.

U drugoj depeši stoji da je Komšić od Ibrovića tražio da se popravi i ponaša profesionalno. U Ambasadi cijeli problem nazivaju “Komšić and Ibrović show”, sa zaključkom da je Ibrović „živopisna osoba, sklona dugim političkim monolozima pod utjecajem alkohola“.
U svakom normalnom ambijentu, opisi koje je nelegitimni član predsjedništva BiH Želko Komšić zaslužio u depešama američkog veleposlanstva u Sarajevu, predstavljale bi prvorazredni skandal koji bi izazvao potrese u dinamici političkih kretanja. Ibrović bi isto tako u svakojo normalnoj državi, zbog odnosa prema poslu, odavno završio političku i savjetničku karijeru te bi ga posao kelnera u birtiji Tito sasvim zadovoljio od potpune propasti.

Međutim kako kaže Ivo Andrić…”gdje počinje Bosna tu prestaje svaka logika…”..ipak danas imamo definitivno demaskiranu situaciju o percepciji tzv. samoproglašenih progresivnih snaga u očima američke administracije…pjandure, spletkaroši, sebični karijeristi, kafandžije, diletanti, neprofesionalni i drski primitivci..sve su to opisi Komšićevog kabineta…

Ironično je to da je nova postava američkog veleposlanstva u BIH reterirala te ne vidi ono što je Douglas McElhaney jasno vidio.

Patrick Moon je ili glupan ili čest gost birtije Tito.

forum.radiosarajevo.ba l poskok.info