Published On: Mon, Jun 13th, 2016

PITTELLA: Strah nas je da ćemo vas izgubiti jer ne želimo. Pokrenite se…

Predsjedatelj Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Gianni Pittella izjavio je danas u Sarajevu da Europa ne može prihvatiti samo prazne riječi, Europa ne može i neće prihvatiti samo obećanja.

Nakon više sastanaka koje je u Sarajevu imalo izaslanstvo zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evuropskom parlamentu, Pittella je na press-konferenciji kazao kako je vrijeme da „zatvorimo poglavlja koja trebaju biti iza nas i vrijeme je da nastavimo graditi zajedničku budućnost“.

– Također trebaju i politačari u BiH preuzeti odgovornost u svoje ruke i povesti vas u pravom smjeru. Europa ne može prihvatiti samo prazne riječi, Europa ne može i neće prihvatiti samo obećanja. Stavili smo na stol za raspravu tri uvjeta –  da do srpnja vidimo ispunjenje određenih uvjeta koji će omogućiti da se aplikacija BiH za članstvo u EU smatra validnom – istaknuo je Pittella.

Prvi uvjet je mehanizam koordinacije koji će biti funkcionalan, zatim implementacija reformskog programa i treći je popis stanovništva.

Pittella je naglasio da se ova tri uvjeta moraju usvojitu što je prije moguće da bi se jednostavno nastavilo s pozitivnim momentumom koji trenutno postoji.

– Fraza koju koristim i koju sam jutros rekao predsjedatelju Predsjedništva BiH je bila „pomozite nam da vam pomognemo“. Jednostavno status quo ne može se održat zauvijek. Mi smo ovdje da kažemo istinu i da kažemo stvari onako kako jesu – istaknuo je Pittella.

Po njegovim riječima, BiH za Europu predstavlja jedno ogledalo, „ogledalo u koje se mi moramo pogledati“.

Istaknuo je da „Europa treba biti perspektiva za BiH kao što treba predstavljati perspektivu i za čitav Balkan“. Dodao je da ni jedna zemlja kandidat ne može biti kandidat zauvijek, proces integracija ne može trajati desetljećima.

– Europa prolazi kroz duboku krizu, ali ako ne budemo više atraktivni, ne samo za BiH, već općenito atraktivni, izgubit ćemo vas, izgubit ćemo i vas i Balkan. Drugi će preuzeti naše mjesto, drugi koji će biti atraktivniji od nas i to je nešto što mi ne možemo dozvoliti – istaknuo je Pittella.

Mi ćemo, dodao je on, i dalje biti tu da vam pomognemo.

Kako je naglašeno na press-konferenciji ukoliko ti zahtjevi ne budu ispunjeni to će samo značiti dodatno produženje čitavog procesa, te da upravo zbog toga svi trebaju biti svjesni da sada postoji šansa da se napravi napredak.

– Međutim, ako prevladaju nacionalistički interesi, ako prevladaju interesi koji nisu zajednički, morat će se biti veoma strpljivo i to će trajati, ne mjesecima već godinama – istaknuto je.

Izaslanstvo zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu boravi u službenom posjetu BiH od 13. do 15. lipnja.

U izaslanstvu, koju predvodi Gianni Pittella, su Knut Fleckenstein, potpredsjednik odgovoran za vanjsku politiku i Istočno partnerstvo, Tanja Fajon, potpredsjednica i članica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom te Afzal Khan, izvjestitelj za BiH./Fena/HMS/