Pitanja Bashar al-Assada Turcima: Vi ste nam kao braća. Zašto morate ginuti? Što smo loše učinili Turskoj?

Bashar al-Assad je dao intervju za nacionalni ruski televizijski kanal Rusija 24. Turski narod je nazvao svojom braćom i upitao ga zašto Turci “moraju umrijeti” u Siriji?

Napetosti između Sirije i Turske u Idlibu suprotstavljaju se zajedničkim vitalnim interesima turskog i sirijskog naroda između kojih nema neprijateljstva, rekao je predsjednik al-Assad.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad smatra je da je situacija u Idlibu “nelogična” s obzirom na nedostatak neprijateljstava između sirijskog i turskog naroda.

Kakav neprijateljski čin je napravila Sirija protiv Turske? Ne, nema ga. Postoje obitelji, zajednički vitalni interesi, bliskost kultura ukorijenjene su u povijesti, zato nema razloga za neslaganje”, izjavio je predsjednik Bashar al-Assad na Rusija 24.

Predsjednik je također naglasio da se Turci u Siriji smatraju “bratskim narodom”.

“Pitam turski narod:” Imate li problema sa Sirijom? Postoji li problem zbog kojeg turski državljani moraju umrijeti? “, pita Bashar al-Assad.

Napetosti u sirijskoj pokrajini Idlib porasle su nakon što su džihadisti iz grupe Hayat Tahrir al-Cham (ranije poznata kao Al-Nusra Front) 27. veljače pokrenuli napad na vladine položaje. Sirijska vojska je reagirala ubivši 36 turskih vojnika koji, kako je rekla ruska strana, nisu smjeli biti tamo.

Rusija je učinila sve za potpuno primirje na sirijskoj strani i zajamčila je evakuaciju mrtvih i ranjenih. Moskva je naglasila da njezino zrakoplovstvo nije djelovalo na ovom području.

O rješavanju situacije u Idlibu treba sačekati današnje razgovore Putina i Erdogana u Moskvi, prenosi logično.com