Published On: Sun, Mar 5th, 2017

Pisma članova Predsjedništva BiH stigla u Hag

Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio je da je dobio odgovore članova Predsjedništva BiH na zahtjev da se odrede o legitimaciji Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim sudom u vezi sa zahtjevom za revizijom presude po tužbi protiv Srbije.

“Večernji list”, izdanje za BiH, navodi da je Veleposlanstvo BiH u Holandiji dobilo novo pismo od Suda za članove Predsjedništva BiH, kojim se potvrđuje da je ova institucija dobila odgovore članova Predsjedništva BiH vezano za Softićev status.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u svom odgovoru Sudu ponovio ranije izneseni stav da Softić nema legitimitet i da ga Predsjedništvo BiH kao nadležna institucija nije ovlastilo za podnošenje zahtjeva za reviziju, prenijeli su ranije mediji.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Sudu prezentirao je  stav da je Softić i dalje legitimni agent BiH, jer, kako kaže, Predsjedništvo BiH nikada nije povuklo dodijeljeno mu odobrenje kao agentu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je naveo da Predsjedništvo BiH nije raspravljalo i odlučivalo o pismu, i o navodima iz pisma Suda.

Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se 2. ožujka da svaki član pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu u vezi sa revizijom presude tog suda po tužbi protiv Srbije. /pogled.ba/