Published On: Sri, ožu 2nd, 2022

PICULA: Putin mora odgovorati pred sudom kao i Milošević

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora poput Slobodana Miloševića za svoje postupke odgovarati pred sudom za ratne zločine, poručio je u utorak hrvatski zastupnik Tonino Picula u raspravi o rezoluciji Europskog parlamenta (EP) o invaziji Rusije na Ukrajinu.

– Ovaj rat izaziva i sjećanja na ratnu agresiju na moju zemlju, Hrvatsku, prije trideset godina. Napadi na dječje bolnice, na civilne objekte, razrušena mjesta i izbjeglice. Putin mora kao i Milošević odgovarati za svoje postupke pred sudom za ratne zločine, rekao je Picula na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj se ranije zastupnicima putem video veze obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Putinu će biti vrlo teško izaći iz ovog rata. Kremlju bi se mogla dogoditi ruska verzija Majdana. Povijest je pokazala da se diktatore može pobijediti, ali je jednako važno otkloniti okolnosti koje su dovele do pojave diktatora. Ukrajina krvari, ali Putinov režim će iskrvariti. Živjela europska Ukrajina, slava Ukrajini!, rekao je u govoru Picula koji je sudjelovao u pregovorima zastupničkih klubova o tekstu rezolucije EP-a.

Razlog rata u Ukrajini je “autoritarna priroda ruskog režima pod apsolutizmom ruskog predsjednika”, rekao je hrvatski eurozastupnik i dodao da se “ne zna se što je gore, Putinova vojna agresija ili njegov narativ kojim opravdava nasilništvo”.

Picula je ocijenio da je Putin računao na pasivnost Ukrajinaca i na podijeljenost Zapada, no da je “precijenio svoju snagu, podcijenio snagu otpora Ukrajinaca i sposobnost Zapada da se ujedini”.

U prijedlogu rezolucije o kojoj Europski parlament glasa u utorak pozivaju se institucije EU-a da Ukrajini daju status kandidata za ulazak u EU i nastave raditi na integraciji te zemlje u jedinstveno tržište Unije.

Uz oštru osudu napada na Ukrajinu, od Rusije se traži da odmah obustavi sve vojne aktivnosti u Ukrajini i bezuvjetno povuče sve vojne snage s teritorija Ukrajine.

Europski parlament, među ostalim, traži da se Rusiji uvedu sankcije “bez ikakvih izuzeća uzrokovanih sektorskim ili nacionalnim interesima” te da se “ograniči uvoz najvažnije ruske izvozne robe, uključujući naftu i plin” i “značajno smanji” energetska ovisnost EU-a o ruskom plinu, nafti i ugljenu.

Eurozastupnici u rezoluciji izražavaju podršku ruskim i bjeloruskim građanima koji su proteklih dana izašli na ulice, osuđuju uhićenje tisuća mirnih prosvjednika a ruske vlasti pozivaju na njihovo hitno puštanje na slobodu.

U članku 31 prijedloga rezolucije ukazuje se na djelovanje Putinovog režima na zapadnom Balkanu i upozorava da Moskva radi protiv stabilnosti regije.

U tom se članku osuđuje i neusklađivanje Srbije sa sankcijama EU-a protiv Rusije što šteti njenom procesu pristupanja EU-u, te traži od kandidata za pristupanje EU-u da se usklade ne samo s pravnom stečevinom EU-a, već i sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije./HMS/

guest
nije obvezno
5 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đere

Ma di si ba Picula? Jesi li ti bio među onim eu delegatima što je izišao iz sale kad se na monitoru pojavio Lavrov?

Đere

A vratili se kad se pojavio Biiden. Takvo naređenje bilo, hebi ga.

Anonimac

Da,Jedino pametno i istinito je rekao juče oko povjesti sukoba ukraine i Rusije glavni krivci eu.nato sa usa jer nisi slusali zahtjeve putina za minsk 2 .i širenje nato agresora itd..bla,bla nego su naoružavali i uvježbavali zemlju te prijetili na silu dnr i lnr.a sve to histericmo u medijima najavljivali invaziju i normalno nije Rus mogao slušat tu histeriju i prijetnju svim i svačim ako napadne ukrainu,i sad rat i strahote nevinog naroda kriva Rusija jer je uperila oružije a zapad još više kriv jer je povukao okidač,i svi poginuli civili su na duši zap. NACISTA evo čitam da se po ZG.trgovine u vlasništvu Rusa napadaju,ljude i sotoniziraju možda i progonati,to je SRAMOTAA isto i gore nego što je Hitler radio s ŽIDOVIMA,ovi Nacisti HR.i ZAPADA su to sve medijski sotonizirali Ruse,ničim krivi nit izazvani,jos jednom nemogu potvrdit tu strahotu u ZG.prema rusima ali sam to pročitao na Indexu.VELIKA SRAMOTA ZA NAS ali platićemo visoku cijenu za ovaj nacizam Rus ne prašta nit zaboravlja,ljudi opametite se ne hoserijo jedne str protiv druge,ne se puno mjesat to je rat V.Sila preko kolateralni žrtava eu.a ponajviše ukraine,uskoro posljedice i zapad će potonut gore nego TURSKA,sve dolazi na naplatu za par mj.vidjet ćete propasti i gladne sirotinje po eu…

Pod Orjenom

Osti mi, mislin da je Stipe Mesić i biološki otac ovog dikobraza Picule. Baš liče jedan na drugog.

tabula

Bruxelles čini čuda, od jednog prilično razumnog, komunikativnog i tolerantnog gospodina, postade zagriženi lovac na ljudske glave i navalio k’o mutav da oni koji su u ime demokracije harali po Afganisranu, Iraku, Siriji , Vijetnamu, Libiji i nema gdje još ne idu kao ratni zločinci pred sud u Hagu. Eto ti šta radi Bruxelles, tamo američki dreseri čine čuda.