PEPIĆ O SUPROTSTAVLJANJU “ETNONACIONALISTIČKIM I SECESIONISTIČKIM POLITIKAMA”: Izjave predstavnika njemačkih Zelenih su plod šovinističke manipulacije iz Sarajeva

“Njemački subverzivni antisistemski pokret Zelenih živi u svom postmodernističkom svijetu, koji uopće ne doživljava ono što se zbiva na terenu. Oni bi svijet oblikovali po subjektivnim željama i emocijama, bez da bi ikoga pitali, pogotovo ne političke predstavnike konstitutivnih naroda. Zaobilaženje političkih stajališta cijelih zajednica i naroda, bez prihvaćanja njihovih stajališta, graniči s početkom svakog oblika totalitarizma, rekao je politolog Ivan Pepić.

On je za za Hrvatski Medijski Servis komentirao sastanak drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, s predsjedateljem Izaslanstva Europskog parlamenta za suradnju s BiH) i Kosovom, Romeom Franzom i dopredsjednikom Europske stranke Zelenih Thomasom Waitzom, na kojem je poručeno da se treba snažno suprotstaviti “etnonacionalističkim i secesionističkim politikama koje destabiliziraju BiH”.

Pepić je iznio nekoliko zanimljivih detalja koji bi mogli pomoći razumjeti genezu odnosa koja je dovela do ovakvih pogleda koje Zeleni imaju prema BiH.

Izjave predstavnika njemačkih Zelenih su plod šovinističke manipulacije iz Sarajeva, rekao je Pepić.

Sugovornik HMS-a pojašnjava da je dovoljno napomenuti da je bivša direktorica Ureda stranačke zaklade njemačkih Zelenih Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu radikalna aktivistkinja Marion Kraske, koja sebe predstavlja kao politologinju i novinarku, a koju su, kako kaže, očito subverzivne anti-daytonske strukture obradile.

Subverzivna šovinistica Kraske već mjesecima svojim aktivnostima i kvazi-seminarima, na kojima poziva samo istomišljenike, huška na nacionalne zajednice, pogotovo Hrvate i Srbe. Kraske i njeni Zeleni već mjesecima podgrijavaju atmosferu govoreći o „ultranacionalistima“, „Velikoj Hrvatskoj“ i „Velikoj Srbiji“, „podjeli Bosne“, „čišćenju etničkih prostora“, itd. Podsjetimo da Kraske podupire radikale koji su za ukidanje entiteta i konstitutivnih naroda, uključujući njihove prosvjede ispred Veleposlanstva SAD-a i Delegacije EU tijekom pregovora o izmjenama izbornog zakona. Takvo antisistemsko subverzivno djelovanje uništava međuljudske odnose u BiH i diže tenzije na političkoj sceni, kazao je Pepić.

Politolog Pepić poentira sa zaključkom da će se “pro-Komšićevi” aktivisti morati susresti s realnošću funkcioniranja BiH.

“Od takvih ljudi poput Kraske, dakle, radikalni antisistemski Zeleni i nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock dobivaju ‘talking points’. Prema tome, uopće ne čudi što su njemački europarlamentarci Franz i Waitz izjavili nakon susreta s Komšićem. Ono što je jasno jest da će se kad-tad takvi subverzivni pro-Komšićevi aktivisti, koji uništavaju svaku nadu za dogovor i odnose među običnim ljudima različitih nacionalnosti u BiH, morati susresti s realnošću funkcioniranja BiH. To će shvatiti već nakon što im prvi put ‘Realpolitik’ pokuca na vrata”, kazao je Pepić za HMS.

Podsjetimo, iz Ureda drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH jučer je priopćeno da su Franz i Waltz kazali kako se, za početak, važno odmaći etnonacionalizma i ostvariti politički sustav u kojem će biti zajamčena jednakost svih građana izostavljajući iz te formulacije konstitutivne narode.

Također, predstavnici ove grupacije u Europskom parlamentu založili su se i za implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se tiču BiH, istovremeno zanemarujući presudu Ustavnog suda BIH u predmetu Ljubić koja potvrđuje konstitutivnost naroda kao natkrovljujuće ustavno načelo te nalaže legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu Bih i domovima naroda./B. G./HMS/