Pejčinović Burić u poruci Španjolcima: Odlučno i zajedno u borbi protiv terorizma

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić uputila je izraze sućuti španjolskom kolegi Alfonsu Mariji Dastisu povodom napada u Barceloni i Cambrilsu i poručila kako Hrvatska stoji uz Španjolsku u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

“Zgroženi ovim strašnim činom ostajemo odlučni u obrani temeljnih europskih vrijednosti i zajedničkoj borbi protiv svakog oblika terorizma”, naglasila je šefica hrvatske diplomacije u poruci u kojoj kaže da ju je “duboko potresla vijest o okrutnim napadima koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilsu i stradanju velikog broja nedužnih ljudi”.

“U ovim teškim trenucima za vašu zemlju, upućujemo izraze sućuti obiteljima stradalih, kao i želje za što brži oporavak ozlijeđenih”, navodi se u pismu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) nešto ranije je priopćilo da prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u terorističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu.

Veleposlanstvo RH u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni te prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u jučerašnjem napadu u Barceloni, kao i u sinoćnjem napadu u gradu Cambrilsu, priopćio je MVEP.

U napadu jurećim kombijem u Barceloni u četvrtak za koji je odgovornost preuzela Islamska država ubijeno je 13, a ozlijeđeno više od stotinu osoba, dok su nakon pucnjave u primorskom katalonskom gradiću Cambrilsu ubijena petorica napadača u navodno novom pokušaju atentata. U tom je incidentu ozlijeđeno šest civila i jedan policajac.