Pasečnik: Ruske jedinice nanijele su velike gubitke ukrajinskim snagama na Artjomovskom pravcu

Pasečnik: Ruske jedinice nanijele su velike gubitke ukrajinskim snagama na Artjomovskom pravcu

Ruska vojska spriječila je ofenzivne pokušaje ukrajinskih snaga u smjeru Svatova i Limana. U smjeru Donjecka odbijeno je deset ukrajinskih napada.

Lider LNR-a Leonid Pasečnik rekao je da su ruske jedinice nanijele velike gubitke ukrajinskim snagama u pravcu Artjomova.

Kako je napisao na Telegramu, pripadnici čečenske jedinice “Ahmat” rade u tom pravcu. Zarobili su 13 ekstremista i pet jedinica tehnike – dva tenka, dva automobila i jedno oklopno vozilo.

U Kijevu, kao i na cijelom području Ukrajine, proglašena je zračna opasnost.

Blinken: Odbijanje Moskve da produži sporazum o hrani predstavlja prijetnju zemljama u razvoju

Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države zainteresirane za produljenje sporazuma o hrani i dodao da odbijanje Moskve da to učini predstavlja prijetnju zemljama u razvoju.

“Ključno je da proširimo i produžimo sporazum o hrani. Rusija ponovno prijeti suspenzijom sporazuma 18. srpnja. Ako Moskva ispuni svoje prijetnje, zemlje u razvoju će morati platiti cijenu. To će rezultirati višim cijenama hrane i nestašicom “, rekao je Blinken.

Borelj: Lavrov navodno agresivno reagirao na njegov poziv Rusiji da povuče svoje snage iz Ukrajine

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov navodno agresivno reagirao na njegov poziv na sastanku ASEAN-a Rusiji da povuče svoje snage iz Ukrajine, prenosi AFP.

“Lavrov mi je odgovorio vrlo agresivno i obrazložio svoj stav, navodeći da je sve to zavjera Zapada”, rekao je Borelj novinarima na forumu ASEAN-a.

Borelj je rekao da je Lavrovu prenio i razloge podrške EU Ukrajini te pozvao Rusiju da povuče svoje snage, ocijenivši to jedinim načinom za okončanje sukoba.

Forum ASEAN-a započeo je jučer u Jakarti i nastavlja se danas.

Ruski ministar u Indoneziju je stigao u srijedu, a danas je turneju nastavio posjetom Tajlandu.

Upozorenje mornarima na opasnost od mina u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora

Zapovjedništvo Crnomorske flote upozorilo je mornare na opasnost od mina u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo obrane.

Kako je priopćilo Ministarstvo, pronađena je ukrajinska mina koja je neprovjereno plutala od prošle godine.

Kako se dodaje, zbog neprofesionalnosti i neodgovornosti ukrajinske vojske Crnim morem pluta nepoznata količina mina.

Rogov: Ukrajinska diverzantska grupa u kojoj su bili i strani plaćenici uništena je u selu Rabotino

Ukrajinska diverzantska skupina u kojoj su bili i strani plaćenici uništena je u selu Rabotino u Zaporožskoj oblasti na prvoj crti, rekao je Vladimir Rogov, čelnik pokreta “Zajedno za Rusiju”.

Scholz: Još ću razgovarati s Putinom

Njemački kancelar Olaf Scholz uvjeren je da će ipak razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Naravno, ponovno ćemo razgovarati”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u lipnju je rekao da nema konkretnih prijedloga za telefonski razgovor Solaca i Putina, dodavši da je ruski predsjednik otvoren za svaki dijalog.

Žena je ubijena u ukrajinskom granatiranju regije Bryansk u Rusiji

Ukrajinska vojska granatirala je selo u regiji Bryansk u Rusiji. U napadu je ubijena starija žena, dok su tri osobe, među kojima i 16-godišnje dijete, zadobile lakše ozljede, objavio je guverner Aleksandar Bogomaz na Telegramu.

Uslijed granatiranja izbio je požar u tri kuće. Operativne službe su na terenu.

Mediji: Ukrajinski vojnici priznali da trpe velike gubitke na fronti

Ukrajinski vojnici priznaju da su tijekom protuofenzive Oružanih snaga Ukrajine pretrpjeli velike gubitke, te da se njihova oprema pretvorila u “pokretne grobove”, prenosi portal “Strana.ua”.

“Ukrajina službeno ne komentira gubitke, ali u privatnim razgovorima ukrajinski vojnici priznaju da su oni veliki”, navodi portal.

Autori teksta prenose, pozivajući se na izjavu jednog ukrajinskog časnika, da se strategija na bojnom polju može usporediti s bitkama prošlih stoljeća: 

Ukrajinci su prisiljeni napadati pješaštvom, uz velike gubitke, jer im suvremeno rusko oružje ne dopušta izvođenje juriša uz pomoć tehnologije.

“Sada su sredstva obrane opet postala jača od sredstava napada.” Ogroman broj visokopreciznog oružja, bespilotnih letjelica, praktički je pretvorio oklopna vozila u pokretne grobove. Otkrivaju se i uništavaju s velikih udaljenosti”, kaže ukrajinski vojnik.

Scholz: Njemačka nije iznenađena odlukom SAD-a o kazetnom streljivu

Njemačka nije iznenađena odlukom SAD-a da opskrbi Ukrajinu kazetnim streljivom jer ju je SAD ranije obavijestio, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Prema njegovim riječima, SAD je donio odluku o isporuci kazetnog streljiva zbog nedostatka drugih vrsta streljiva.

Scholz je, međutim, rekao da Njemačka poštuje svoje obveze kao potpisnica Konvencije o kazetnom streljivu, ali ne komentira suverene odluke drugih zemalja.

Kijev: Deset zemalja podržalo je deklaraciju G7 o potpori Ukrajini

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak rekao je da se deset zemalja pridružilo deklaraciji G7 o potpori Ukrajini.

Prema njegovim riječima, deklaraciju su podržale Danska, Španjolska, Nizozemska, Norveška, Švedska, Češka, Finska, Island, Belgija i Portugal.

Na summitu NATO-a u Vilniusu zemlje G7 objavile su deklaraciju o potpori Ukrajini, ali nisu precizirali konkretne rokove za provedbu obveza u sferi sigurnosti, kao ni prethodna obećanja vezana uz članstvo Ukrajine u NATO-u.