Published On: Ned, kol 7th, 2016

Pariške vlasti upozoravaju trgovine halal hrane: “Uvedite svinjetinu i alkohol ili ćemo vas

Pariškom lancu dućana u kojima se prodaje halal-hrana (koja odgovara islamskim propisima), a ciljna su im grupa muslimani, gradske vlasti savjetovale su da u budućnosti u asortimanu nude i svinjetinu i alkohol, jer će se u suprotnom suočiti sa zatvaranjem.

Poznato je da muslimani koji se drže vjerskih propisa ne jedu svinjetinu, a meso drugih životinja je “halal”, dakle prikladno za konzumiranje ako se prilikom klanja životinja poštuju stroga pravila.

Pariške gradske vlasti su vlasnicima supermarketa koji prodaje halal-hranu poslali dopis u kojemu ih upozoravaju da moraju početi prodavati svinjetinu i alkohol. Jedan od stanovnika lokalne pariške četvrti za Independent je rekao da francuski glavni grad “ne želi da neke četvrti grada budu podređene isključivo muslimanima, jednako kao ni da postoje četvrti bez muslimana”. Kaže da bi jednako rezonirao da je riječ o židovskim dućanima s košer hranom.

U oba slučaja većina stanovnika četvrti zakinuta je za određene proizvode.

Načelnica četvrti Colombe, smještene u sjeverozapadnom predgrađu Pariza, Nicole Goueta osobno je razgovarala s vlasnikom lanca halal-marketa “Good Price”, zatraživši od njega da proširi asortiman dodavanjem alkohola i svinjetine s obzirom na to da je stanovništvo raznoliko.

Pariške vlasti traže donošenje zakonskih mjera kojima bi se poništio ugovor o zakupu prostora “Good Pricea” koji traje do 2019.