Published On: Čet, kol 16th, 2012

PARISH: Ostaje pitanje da li će raspad BIH ponovo dovesti do nasilja

MATTHEW PARISHMeđunarodna zajednica više ne pokazuje zanimanje za BiH, zbog čega domaći političari mogu da počnu da rasklapaju političku arhitekturu koju su SAD uvele Daytonskim sporazumom  i time dovedu zemlju još bliže nepovratnom kolapsu, smatra nekadašnji pravni savjetnik supervizora za Brčko Matthew Parish.

U komentaru za analitički servis “Transkonflikt” pod naslovom “Mučna smrt Bosne”, Periš podsjeća da visoki predstavnik u BiH nije donio značajniju odluku od ožujku 2011. godine i da danas rijetko objavljuje javna priopćenja od nekog značaja.

“Zaokupljena krizom na Bliskom istoku, međunarodna zajednica više ne mari ni najmanje za Balkan. Međunarodni pritisci kojima je regija izložen financijske su prirode”, piše u analizi.

Parish dodaje da na ekonomsku krizu u BiH ne utiče samo globalna recesija, nego i predstojeće članstvo Hrvatske u EU, što će dovesti do pooštravanja regulatornih standarda za robu koja se uvozi iz BiH i smanjenja zarada izvoznika iz BiH.

Parish smatra da se “principijelna dinamika” ovog projekta zasniva na činjenici da Srbi iskorištavaju podjele među Bošnjacima i Hrvatima, odnosno između doskorašnjih saveznika Zlatka Lagumdžije, predsjedika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministra vanjskih poslova, i Željka Komšića, bivšeg potpredsjednika stranke, koji je 23. srpnja napustio ovu stranku.

Parish navodi da svaki političar u BiH zna da je članstvo BiH u EU tek daleka mogućnost, gledano srednjoročno. EU je u kolapsu pod težinom neorganiziranosti i svojih siromašnih članica Grčke, Bugarske i Rumunjske. Ideja o skorom prijemu toliko nefunkcionalne zemlje poput BiH gubi sav kredibilitet u hodnicima Europske komisije, gdje su razmišljanja fokusirana na ublažavanje posljedice preranog formiranja monetarne unije, piše u komentaru.

Parish ocjenjuje da reforme zadate odlukom Europskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdić-Finci nisu moguće zato što će svaki amandman suglasan sa presudom “ići na štetu Hrvata, koji sebe već doživljavaju kao ugroženu manjinu”. Ako se iz izbornog sistema BiH uklone etničke kvote, neizbježno je da to bude na štetu najmanje grupe, navodi komentator “Transkonflika”.

Parish smatra da je cilj predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika promoviranje ideje odvajanje RS od ostatka BiH i da on sada svojim potezima pokušava da eliminira SDP kao političku snagu, u čemu mu na ruku ide slabljenje vlasti na nivou BiH.

U komentaru se dodaje da je Dodik iskoristio pogrešan potez Lagumdžije prilikom glasanja BiH za rezoluciju Generalne skupštine UN o situaciji u Siriji, i nametnuo se kao tumač Ustava, žaleći se da se Lagumdžija nije konzultirao sa Predsjedništvom BiH.

“Dodik je uspio da popuni ekonomski vakuum izvanrednim političkim uspjehom. Polako, ali sigurno, on uvjerava svoje europske sugovornike da centralizirana bosanska država nije kredibilan projekat. On to ne čini lupanjem šakom po stolu kao nekakva secesionistička babaroga, nego podrškom ustavnoj reformi u skladu sa presudom u slučaju Sejdić-Finci i manipuliranjem podjelama između Bošnjaka i Hrvata”, ističe se u komentaru.

U tekstu se dodaje da se među diplomatama i komentatorima formira konsenzus o tome da se BiH kao država približila nepovratnom kolapsu i da ostaje pitanje da li će taj raspad ponovo dovesti do nasilja.

Parish ocjenjuje da će se strani investitori teško odlučiti na ulaganje u zemlju koju prožima korupcija, kakav je slučaj sa BiH, i da država može da ostvari manji ekonomski razvoj samo izvozom poljoprivrednih proizvoda u EU.

Večernji

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare