Published On: Sub, lip 3rd, 2017

PARANOJA U SRBIJI: Tabloid objavio da predsjednica Hrvatske planira napad na RS

Srpski tabloid Alo piše kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović spremna na napad na Republiku Srpsku. Prema Alo.rs, situaciju čini dodatno ozbiljnom to što su Sandžak, Kosovo i Albanija prepuni radikalnih džihadista koji jedva čekaju ovakav scenarij.

“Grupa Bošnjaci nedavno je na svojoj stranici na Facebooku objavila kartu BiH sa smjernicama i detaljnim planom u kojemu su izložili kako vojnim snagama ugasiti RS u slučaju referenduma ili neuspjeha rušenja Milorada Dodika. Njima vjetar u leđa daje i američka ambasada u BiH, ali surađuju i s hrvatskim obavještajnim službama”, piše tabloid ozbiljnim tonom, prenosi Index.hr.

Vojno gašenje RS “za sva vremena”

Navode kako karta predstavlja upute za vojno gašenje RS “za sva vremena” i vraćanje starog ustava Bosni i Hercegovini.

“Plan je jasan, realizirat će se ako Milorad Dodik pokuša referendumom nasilno odcijepiti RS, odnosno ako ga ne uklone s vlasti u RS-u. Postoji čak i uputa koju je izradila hrvatska vojna sigurnosna služba”, piše srpski tabloid. U toj navodnoj uputi, navodno stoji kako je potrebno tek nekoliko hrabrih momaka koji bi se uputili prema Drini i srušili mostove prema Srbiji, presjekli koridor kod Brčkog i tako presjekli RS na dva dijela.

Analitičari u panici

Tabloid je odmah kontaktirao i izvore iz sigurnosnih krugova, a jedan od njih im je, tvrde, otkrio da u planovima piše i kako treba djelovati na tromeđi BiH, Crne Gore i Srbije i time odvojiti istočnu Hercegovinu od istočne Bosne.

I analitičar Saša Borojević je, tvrdi tabloid, rekao da je “situacija ozbiljna” i da su spomenute lokacije od velike važnosti, čije bi osvajanje i kontroliranje paraliziralo RS.

“Ovo je dokaz da Sarajevo nikad nije prihvatilo Dayton i odustalo od ukidanja RS-a i Daytonskog sporazuma te unitarizacije države, ali to nije prihvatio ni Zagreb”, rekao je Borojević.

I banjalučki analitičar Dževad Galijašević, piše tabloid, upoznat je sa situacijom.

“Znam za tu ambiciju i planove Hrvatske. Za američku ambasadu u BiH i EU jedini prihvatljiv rat na ovim prostorima je rat Srba i Bošnjaka. Do tih naroda njima je najmanje stalo, nebitni su im, a imali bi višestruke koristi, oslabili bi malo Rusiju zbog Srbije, a Tursku zbog Bosne. Hrvati se sigurno neće uključiti u rat, ali će huškati ostale. Republika Srpska je idealna točka za ostvarivanje tog plana i napad na Dodika. Od tih sukoba višestruku korist bi imala Hrvatska koja je ekonomski nikad slabija”, smatra on./HMS/