Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Papa poziva na promjene u Crkvi na Zapadu koji se dekristijanizira

Must Read

Papa Franjo pozvao je u subotu Rimsku kuriju na “duboku promjenu mentaliteta” u kontekstu Zapada koji se dekristijanizira, posebice u Europi.

Nismo u kršćanstvu, nismo više! Danas više nismo jedini koji stvaraju kulturu, ni prvi, niti najslušaniji, rekao je Papa u tradicionalnim željama Kuriji, koja se može opisati kao vlada Katoličke crkve.

Više nismo u režimu kršćanstva jer vjera, posebice u Europi, ali i u velikom dijelu Zapada, ne predstavlja više očitu pretpostavku zajedništva, i još gore od toga, često je zanijekana, ismijana, marginalizirana i izvrgnuta ruglu, komentirao je Papa pred glavnim kardinalima.

“Epohalna promjena” obvezuje na “promjenu pastoralnog mentaliteta, naglasio je Papa, koji se nakon što je izabran 2013. obvezao na reformu internih struktura Kurije, redovno inzistirajući na promjeni načina razmišljanja u zatvorenom krugu Katoličke crkve.

Papa se ipak i dalje suočava s ustrajnom tradicijom neovisnosti velikog broja odjela Kurije koji se protive većoj kontroli njihovih financija.

Papa je osnovao nove “dikaterije” (ministarstva), posebice za komuniciranje, kako bi se bolje odgovorilo na “široko rasprostranjenu digitalnu kulturu”.

Papa Franjo je također upozorio protiv rigidnosti i iskušenja vraćanja u prošlost, u trenutku kada treba “pokrenuti značajne promjene”.

Odaslavši strelicu protivnicima njegovih reformi, među kojima su i oni u u Rimskoj kuriji, Papa je opisao rigidnost “koja se rađa iz straha od promjene”.

Rimska kurija nije tijelo odvojeno od stvarnosti, istaknuo je Papa koji drži da promjena mora biti duboka i ne bi se smjela ograničiti na novo ruho a da stvari bazično ostanu iste.

Rimska kurija je živo biće, dodao je Papa.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -