Papa poručio da novac treba trošiti na obrazovanje, a ne oružje

U poruci objavljenoj u utorak u povodu Svjetskog dana mira Rimokatoličke crkve, koji se obilježava 1. siječnja, Papa je pozvao i na bolju ravnotežu između slobodnog tržišnog gospodarstva i potrebe da se pomogne potrebitima i čuva okoliš.

Papa je posvetio gotovo trećinu poruke obrazovanju, kazavši da je potrošnja za obrazovanje u svijetu “značajno smanjena”, a potrošnja za obranu porasla je preko razina viđenih na kraju hladnog rata i “čini se sigurnim da će prekomjerno rasti”.

“Krajnje je vrijeme da vlade razviju gospodarske politike kojima će udjeli javnih sredstava potrošenih na obrazovanje i oružje zamijeniti mjesta”, naglasio je Papa u poruci koja će biti poslana šefovima država i međunarodnim organizacijama.

“Stvarni proces međunarodnog razoružanja može biti samo koristan za razvoj naroda i nacija, oslobađajući financijska sredstva koja je bolje koristiti za zdravstvenu skrb, škole, infrastrukturu, brigu o zemlji i tako dalje”, rekao je.

Papa je pozvao na razoružanje i zabranu nuklearnog oružja te istaknuo da bi novac namijenjen obrani trebalo preusmjeriti u pravednu distribuciju cjepiva protiv covida-19 i istraživanja kako bi se spriječilo nove pandemije u budućnosti.

“Unatoč mnogim naporima u cilju konstruktivnog dijaloga između nacija, zaglušujuća buka ratova i sukoba jača. Dok se šire bolesti pandemijskih razmjera, posljedice klimatskih promjena i uništavanja okoliša se pogoršavaju, a tragedija gladi i žeđi jača”, upozorio je Papa.

Dnevnik.ba