Published On: Sri, stu 27th, 2019

Papa Franjo priznao korupcijski skandal u Vatikanu razotkriven iznutra

Papa Franjo je u utorak priznao postojanje korupcijskog skandala u Vatikanu, izrazivši zadovoljstvo zbog dobrog funkcioniranja mehanizama unutarnjeg nadzora uvedenih tijekom reforme.

Sveti Otac je neočekivano ušao u pojedinosti “skandala” koji je početkom listopada doveo do pretresa i privremenog razrješenja petero osumnjičenih, među kojima su drugi čovjek uprave za suzbijanje pranja novca (AIF) i prelat u Državnom tajništvu, vatikanskoj upravi.

Vatikansko pravosuđe želi u istrazi rasvijetliti netransparentnu kupnju luksuzne zgrade u središtu Londona financiranu milodarima vjernika kako bi gonilo moguću “korupciju”.

Učinjene su stvari koje nisu bile čiste i nije dobro da se to događa u Vatikanu, priznao je Papa na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Japanu.

Ovo je prvi put u Vatikanu da je neka stvar otkrivena iznutra a ne izvana. To se često događalo izvana, s puno srama, istaknuo je.

To je otkriveno zahvaljujući unutarnjim mehanizmima koji su proradili a počeo ih je uvoditi papa Benedikt XVI, izrazio je zadovoljstvo argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran 2013. kako bi nastavio provoditi reforme radi transparentnosti vatikanskih financija.

Zahvaljujem Bogu što sustav kontrole u Vatikanu dobro radi, rekao je.

Interni financijski revizor je rekao: “ovdje nešto nije u redu”, rekao je Sveti Otac. Revizoru koji mu je naveo imena osumnjičenika, Papa je preporučio da ih prijavi tužiteljstvu.

Petero osumnjičenika bit će saslušano u roku mjesec dana.

Papa je natuknuo da kupnja londonske nekretnine koja se propituje ne mora biti nezakonita.

Rekao je da nije kažnjivo ulagati u nekretnine novac dobiven od vjernika.

Milostinja koju svaki katolik daje na blagdan Svetih Petra i Pavla, poznata kao Petrov novčić, koristi se u dobrotvorne svrhe i za rad Svete Stolice.

Što učiniti s prikupljenim Petrovim novčićem? Staviti ga u sanduk? Ne, to bi bilo loše upravljanje. Želim ga uložiti kako bi ga sačuvao ili umnožio, rekao je Papa koji često kritizira financijske špekulacije.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare