Published On: Sun, Nov 16th, 2014

Papa Franjo oštro osudio eutanaziju i abortus

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo opetovao je tradicionalni katolički nauk oštro osudivši abortus i eutanaziju.
Govoreći u subotu izaslanstvu Udruge katoličkih liječnika, Papa je rekao: ”Dominantna misao nameće lažnu sućut: onu koja smatra da se pomaže ženi favorizirajući abortus, da je čin dostojanstva omogućiti eutanaziju, da je znanstveno dostignuće proizvesti dijete kao da na nj postoji pravo, umjesto da ga se smatra darom.“
Zato je papa pozvao liječnike katolike da, ako žele biti vjerni ”Evanđelju života i poštovanju života kao Božjeg dara“, donose ”odluke hrabre i protiv struje koje, u osobitim okolnostima, mogu prispjeti do protimbe savjesti“, piše Jutarnji.hr.
Dakle, protimba savjesti (koja znači uzdržavanje liječnika katolika od sudjelovanja pri abortusu ili eutanaziji) nije obaveza, ali može biti odabir, „u osobitim okolnostima“ koje Papa nije definirao.
Papa Franjo se time pridržava enciklike Humanae vitae bl. Pavla VI, ali uz jedan znakovit „propust“: nije tom prilikom ni spomenuo kontracepciju (ni mehaničku, ni kemijsku).
Bl. Pavao VI je običavao u istom dahu osuđivati i abortus i kontracepciju, ali je baš na temelju njegova koncepta ”odgovornog roditeljstva“ Katolička crkva postupno razlikovala ta dva postupka, prisjećajući se da je abortus, po njezinu nauku, grijeh protiv šeste zapovijedi Božje (”Ne ubij!“), dok se kontracepcija ipak podvodi pod sedmu zapovijed (govorili su da glasi: ”Ne sagriješi bludno!“, ali je zapravo glasila: ”Ne učini preljuba!“) a ubojstvo je jamačno teže (i s trajnijim posljedicama) nego preljub, a kamoli blud, , piše Jutarnji.hr.