Subota, 22 lipnja, 2024

PAPA FRANJO: Biskupi koji podržavaju kriminalizaciju LGTB osoba moraju se transformirati

Must Read
Papa Franjo kritizirao je zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost kao “nepravedne”, rekavši da Bog voli svu svoju djecu baš onakvu kakva jesu te je pozvao katoličke biskupe koji podržavaju ovakve zakone da požele dobrodošlicu LGBTQ osobama u crkvu.

– Biti homoseksualac nije zločin – rekao je papa Franjo tijekom intervjua za Associated Press.

Franjo je priznao da katolički biskupi u nekim dijelovima svijeta podržavaju zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost ili diskriminiraju LGBTQ zajednicu, a i sam je to pitanje nazvao “grijehom”. Međutim, pripisao je takve stavove kulturnom porijeklu i rekao da biskupi trebaju proći kroz proces promjene kako bi priznali dostojanstvo svima.

– Ti biskupi moraju proći kroz proces transformacije – rekao je, dodavši da bi trebali imati “nježnosti kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

Otprilike 67 zemalja ili vlada širom svijeta kriminalizira dobrovoljne istospolne seksualne odnose, od kojih 11 ima mogućnost ili izriče smrtnu kaznu, prema organizaciji The Human Dignity Trust, koja radi na ukidanju takvih zakona. Stručnjaci kažu da čak i tamo gdje se zakoni ne provode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama.

U SAD, više od desetak saveznih država još uvijek ima zakone protiv sodomije u knjigama, uprkos presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine kojom su proglašeni neustavnim. Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastarjeli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput zakona “Nemoj reći gay” na Floridi, koji zabranjuje edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, kao dokaz kontinuiranih napora za marginaliziranje LGBTQ osoba.

Ujedinjeni narodi su u nekoliko navrata pozvali na ukidanje zakona koji direktno kriminaliziraju homoseksualnost, tvrdeći da oni krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije te predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Nazvavši takve zakone “nepravednima”, papa Franjo je rekao da Katolička crkva može i treba raditi na tome da im stane u kraj./Fena/HMS/

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

22 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -