Published On: Sat, Mar 30th, 2019

Panika tijekom papinog posjeta Maroku: Muškarac se zaletio na štićenu kolonu

Nedugo nakon što je papa Franjo sletio u Rabat zbog dvodnevnog posjeta Maroku nepoznati muškarac probio je osiguranje, javlja Euronews.

Muškarac je iskočio pred auto u kojem se nalazio kralj Muhamed IV., no osiguranje je brzo reagiralo te ga zaustavilo. Automobil s Papom bio je iza automobila u kojem se nalazio kralj Muhamed IV. Incident je zabilježila kamera državne televizije koja je uživo prenosila povorku u kojoj su bili papa Franjo i kralj Maroka Muhamed IV.

Papa u Maroku promovira međureligijski dijalog

Inače, Papa je došao u Maroko radi promicanja međureligijskog dijaloga, a tijekom posjeta susrest će se i s migrantima.

Predviđa se da će Papu u Maroku dočekati više od 30.000 katolika, najvećim dijelom stranaca iz subsaharske Afrike. Ovo je prvi papinski posjet od 1985. godine kada je u Maroku boravio Ivan Pavao II., a tada ga je dočekalo oko 80.000 mladih.

“Sanjamo o slobodnom Maroku koji prihvaća svoju religijsku raznolikost”

Papin posjet budi nadu kršćanskih manjina koje traže pravo na punu vjersku slobodu zajamčenu ustavom.

“Sanjamo o slobodnom Maroku koji prihvaća svoju religijsku raznolikost”, istaknula je Koordinacija marokanskih kršćana izrazivši želju da Papin posjet bude povijesna prilika da Maroko postigne opipljiv napredak u tom smislu.

Prema marokanskom ustavu, islam je državna religija, no država svima jamči slobodu vjeroispovijesti.

Marokanski kazneni zakon ne predviđa smrtnu kaznu za muslimane koji se odreknu islama, za razliku od zakona Ujedinjenih Arapskih Emirata.