PALESTINCI OTCIJEPILI MUSALU I STARI MOST: Od jučer to više nije teritorij BIH na kojem vrijede domaći zakoni i odluke

USPRKOS zabrani gradonačelnika Marija Kordića u Mostaru je održan veliki skup podrške narodu Palestine. Na Trgu Musala okupili su se brojni muslimani s transparentima kako bi iskazali solidarnost s narodom koji trpi ratne strahote, piše Klix.  Portal vijesti ba koji je u vlasništvu muslimana , muslimane naziva građanima insinuirajući da su skup podržale sve nacionalne skupine Mostara:

“Djeca Palestine se bore za svoje živote”, “Oslobodite Palestinu”, “Svi smo jedan umet”, jasne su religijske poruke s religijskih transparenata.

Prosvjednici muslimani su prošetali do Starog mosta, gdje su izvjesili palestinsku zastavu. Tako se od danas prostor od Musale do Starog Mosta može smatrati slobodnim teritorijem. Proširenim teritorijem Palestine na kojem ne vrijede zakoni BIH niti državna vlast provodi svoje odluke. No to je tako već od ranije. Mimar rata, vlasnik većine nekretnina u Istočnom Mostaru iznad je mostarskih vlasti i države. Tako su veće šanse da se na Starom Mostu pojavi zastava ISIL-a nego hrvatska zastava ili čestitka Zrinjskom. A o židovskoj zastavi možemo samo sanjati do daljnjeg. Iako su i njihova djeca pobijena. U nenajavljenom terorističkom napadu. Pa nismo vidjeli reakcije niti skupova na Musali. Da jesmo, onda bi ovaj skup imao težinu.

Svoj dolazak potvrdili su i najvatreniji navijači Veleža, popularna Red Army, navijači kluba kojeg su osnovali Hrvati i radnička klasa, no taj klub je danas klub čiji navijači pjevaju feudalne neoosmanske pjesmuljke prizivajući društvo kmetova i begova. I granicu na Žovnici.

“Trenutno narod Palestine trpi i prolazi kroz sve situacije i nepravde u svojoj borbi za opstanak, slične onima koje je prošao i naš narod u Bosni i Hercegovini. (Naš narod je ovdje sintagma koja se odnosi na muslimane. Nema patnji Srba i Hrvata što se Red Armya tiče, a i što smo propatili malo je ako njih pitate) Svjesni toga da glas istine teško dolazi do izražaja, naša najmanja obveza je da iskažemo podršku narodu Palestine. Naš dolazak predstavlja značajan segment (čuj značajan segment, obično se kaže, minimalan doprinos, najmanje što možemo) da pokažemo suosjećanost s nevoljama koje su ih zadesile i pošaljemo sliku kako iz Mostara tako i iz cijele Bosne i Hercegovine da nisu zaboravljeni”, poručuju.

Dodali su da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine (misli se na muslimane širom BIH i Mostara) kako bi podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustaje od puta istine. Ističu da su došli podići svoj glas za narod Palestine i pokazati da su Mostar i njegovi muslimani stajali na pravoj strani i ovoga puta, prenosi Klix.

Iz Palestinske zajednice u BiH (Otkada postoji Palestinska zajednica u BIH, možda otkada je židovska ugašena jer nikada i nije postojala osim kao fake udruga za prikazivanje sarajevske multietničnosti?) kazali su ranije da su razočarani reakcijom gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

“Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje, poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva”, priopćili su uz pitanje Kordiću: “Tko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas”, prenose Vijesti.ba. Vijesti cijelog ummeta.