Published On: Sri, lip 1st, 2022

Padalović za ranjavanja i ubojstvo u “Tomića kući”

 30.5. 2022 u 12.30 sati je završeno dugogodišnje suđebnje u izrečena presuda Zijadu Padaloviću koji je 14 .rujna.1993 pucao na hrvatske vojne zarobljenike te ubio Matu Drlju, ranio Zdravka Šagolja i Ivana Kostića u Konjicu u kući Jake Tomić.
Zijad je proglašen krivim od strane suda u Mostaru i dobio je kaznu u trajanju od 7 godina i 6 mjeseci.
S ranijeg ročišta:

Svjedok Ivan Kostić, koji je bio vojno angažiran, rekao je da je zarobljen 14. travnja 1993. godine.

“Odveli su nas u Osnovnu školu Pasovići. Došao sam među prvima, kasnije su dolazili i drugi. Mate Drlje je došao treći ili četvrti dan. Tu smo bili do osmog mjeseca, nakon čega nas prebacuju u Buturović Polje, u ljekarnu. Nakon toga smo bili u kući Jove Tomića”, kazao je Kostić.

Na upit šta se dogodilo u “Tomića kući” 14. Rujna 1993. godine, svjedok je rekao da je na strunjači čitao, dok su Mate Drlje i Zdravko Šagolj igrali šah.

“Odjednom se začula galama, neko se derao: ‘Majku vam ustašku, sve ću vas pobit.’ Vidio sam pušku na prozoru i bacio sam se”, kazao je svjedok, kome je metak probio farmerke, kako je rekao, dok je Drljo pogođen u stomak, a Šagolj zadobio devet prostrijelnih rana. Kazao je da ima saznanja da je Drljo preminuo.

Kostić je rekao da je čuo kako je pucao Zijo Padalović, jer mu je ranije ubijen amidža. Kazao je da nije vidio ko je pucao.

“Nakon rata sam živio pet-šest godina u Konjicu. Imam saznanja da je Haso Hakalović prijavio policiji Ziju Padalovića da je izvršio zločin. Cijeli Konjic je tada o tome pričao”, dodao je svjedok, koji je identificirao kuću na fotografijama koje je Obrana uložila kao dokaz.

Prema presudi Zijad Padalović je, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u rujnu 1993. godine, tijekom oružanog sukoba između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

I svjedok Dragan Kostić je rekao da se sjeća perioda u zarobljeništvu, gdje su iz škole u Pasovićima odvođeni i na prinudne radove.

Potvrdio je da je vidio pucnjavu kroz prozor u “Tomića kući”, te da su tom prilikom ranjeni Ivan Kostić, Mate Drlje i Zdravko Šagolj, ali da nije vidio tko je pucao.

Svjedok Goran Livaja je također bio zatvoren u Osnovnu školu u Pasovićima, a govorio je i o dešavanjima u “Tomića kući”.

“Ja sam sjedio odmah do toaleta. Čim je krenula pucnjava, ušao sam u toalet. Znam da su ranjeni Ivan Kostić, Mate Drlje i Zdravko Šagolj”, kazao je Livaja.

Nije vidio tko je pucao, ali je čuo da je riječ o optuženom Zijadu Padaloviću. On je rekao da su svi ranjeni bili vojnici.

Ranko Drlje, sin ubijenog Mate Drlje, na suđenju je kazao da su oca odveli iz kuće u Pasoviće, ali da je on tada bio dijete i da se ne sjeća datuma.

Na pitanje da li je u momentu odvođenja otac bio naoružan, svjedok je odgovorio da mu je oružje oduzeto ranije.

Svjedok je rekao da su svi pričali kako je u “Tomića kući”, gdje je ranjen njegov otac, pucao Zijad Padalović, ali da se ne sjeća tačno od koga je dobio tu informaciju.

“Znam da je odveden u bolnicu u Zenicu, te da je podlegao. Pronašli smo ga nakon ekshumacije”, kazao je svjedok.

 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
nisam kriv
nisam kriv
1 mjesec prije

Sad će navaliti na sve načine proglasit ga bolesnim tj da nije sposoban izdržavati kaznu i kraj . .
Primitivac , zlikovac sve godine prima naknade općinske za rad u nekakvim upravnim odborima a jedva zanat završio !