Petak, 21 lipnja, 2024

BIH BI MOGLA VRATITI SVOJ DRUGI IZLAZ NA MORE: Priča sa Sutorinom vraća se na početak!

Must Read

BANJA LUKA – Ukoliko poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH na sljedećoj sjednici prihvate rezoluciju o Sutorini, što je sve izvjesnije, razgovori BiH i Crne Gore u svezi s granicom biće vraćeni na početak.

U političkim partijama, koje imaju svoje predstavnike u parlamentu BiH, jučer službeno nisu željeli govoriti kakav će zauzeti stav prilikom glasovanja na sjednici, naglašavajući da će o tome nakon praznika biti razgovora unutar partija.

“Kolegij SDA će vrlo brzo zadužiti Vijeće stranke da provjeri sve okolnosti u vezi s ovim pitanjem kako bi Klub SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH imao jasnu situaciju”, rekao je juče Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Inače, rezolucijom, koju je u parlament BiH uputio zastupnik Denis Bećirović iz SDP-a, traži se da Zastupnički dom pozove Predsjedništvo BiH da odbije sadašnji Prijedlog sporazuma koji je uradio Vijeće ministara BiH i da ga vrati na razmatranje, jer tim sporazumom Crnoj Gori se daje mjesto Sutorina koje po međunarodnim dokumentima regiji BiH. Sutorina se nalazi blizu Herceg Novog u Crnoj Gori i sve do 1948. godine je pripadala okrugu Trebinje. U tekstu stoji i da Zastupnički dom smatra da je potrebno osnovati povjerenstvo koje će u narednom razdoblju zajedno sa stručnjacima rješavati pitanje Sutorine, a na kraju je predloženo i to da Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH prilikom pregovora o državnoj granici uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorine.

“Mi čekamo još informacija. Tome treba pristupiti odgovorno i bez ikakvog politikanstva i vidjeti o čemu se tu radi i ima li prostora da taj dio Sutorine pripadne BiH”, rekla je juče Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da SNSD još nije zauzeo konačan stav o tome.
I u SDS-u nisu načisto i smatraju da je pitanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore prebrzo dovedeno do kraja zbog čega će predložiti da bude organizirana javna rasprava o toj temi kako bi se došlo do svih podataka.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore i proslijedio ga Predsjedništvu BiH, koje treba da ga prihvati i uputi u parlament BiH na ratifkaciju, do čega još nije došlo. Prema ovom sporazumu, Sutorina, koja je sve do 1948. godine pripadala BiH, data je Crnoj Gori, što je za dio javnosti u BiH neprihvatljivo, jer Crna Gora niti jednim dokumentom, za razliku od BiH, ne može dokazati da je to njezina teritorija .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Iza Standarda: Zašto Sve Više Obitelji Biraju Hercegovinu umjesto Visokoprihodovnih Zemalja

Životni standard često se navodi kao ključni razlog za odabir mjesta stanovanja, no sve više ljudi shvaća da to...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -