Published On: Sri, kol 28th, 2013

PA TI VOLI DRŽAVU: Državni službenici odaju za novac tajne kriminalcima

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) došla je do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac. Neki su „stalno angažirani“ za takve usluge.

Ovo su podaci navedeni u Informaciji o stanju sigurnosti BiH za prošlu godinu, koja će se ovog tjedna naći na sjednici državnog Parlamenta.

U Informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitirajućih dokaza. Većina kriminalnih grupa izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti.

Informaciju je sastavilo Ministarstvo sigurnosti BiH na osnovu podataka sedam najviših sigurnosnih institucija na državnom i entitetskim nivoima te Uprave za indirektno oporezivanje.

U ovom dokumentu se navodi da je prošle godine prijavljeno 447 krivičnih dijela korupcije što je za oko 14 posto više nego 2011. godine. Zbog korupcije je prijavljeno oko 1.000 osoba. Najviše se prijava odnosi na zloupotrebu položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare