Published On: Čet, kol 12th, 2021

OVO ZA SARAJEVO NIKAD NIJE TRAŽILA: Saborska zastupnica traži od Plenkovića da uvede sankcije na robu iz Republike Srpske

Saborska zastupnica u Hrvatskoj Karolina Vidović Krišto je poslala pismo premijeru Andreju Plenkoviću, nakon njegovog sastanka sa generalima Hrvatske vojske vezano za zahtjev iz Tužilaštva BiH. U tom pismu ona je zahtjevala da Hrvatska uvede sankcije na proizvode iz Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je ranije poslao zahtjev Hrvatskoj da započne krivično gonjenje generala koji su učestvovali u operaciji Bljesak, odnosno da preuzme taj slučaj o kojem je izvještaj prije nekoliko godina sastavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a po kojem je i postupalo državno tužilaštvo.

Tim povodom je danas premijer Hrvatske održao sastanak sa generalima Hrvatske vojske, a Vidović Krišto je kazala da je takav potez “dokaz nekompetentnog vođenja hrvatske vlade i nesposobnosti zaštite nacionalnih interesa.

“Ozbiljnost koju Vaša Vlada daje tom neprihvatljivom zahtjevu nanosi štetu Hrvatskoj Državi, jer mu daje važnost koju ne zaslužuje. Zahtjev bh. tužilaštva temelji se na dokumentaciji koju su prikupile službe Republike Srpske. Hrvatska država, poštujući međunarodno pravo, mora na adekvatan način odgovoriti na te optužbe”, navela je ona u svom pismu.

Cjelovito pismo zastupnice Andreju Plenkoviću
Cjelovito pismo zastupnice Andreju Plenkoviću

Kako bi Hrvatska zaštitila svoje interese, ona smatra da nije dovoljno “ispijati kave s hrvatskim generalima”, nego da se mora posegnuti za sankcijama koje često koristi i međunarodna zajednica.

“Umjesto tih jalovih izjava pozivam Vas da zbog tog agresivnog i uvredljivog čina blokirate pregovore Republici Srbiji u pristupu Evropskoj Uniji, te uvedete ciljane sankcije proizvodima iz Republike Srpske, primjerice, njihovom transportu državama Europske Unije preko Hrvatske”, rekla je ona.

Cjelovito pismo zastupnice Andreju Plenkoviću
Cjelovito pismo zastupnice Andreju Plenkoviću

U svom pismu je rekla i to da Republika Srpska zajedno sa Beogradom na ovaj način pokušava izjednačiti žrtvu i agresora, te ustvrdila da su srpski vojnici jedini sa ovih prostora koji su u posljednjih 70 godina počinili genocid.

“Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomata Valentina Inzka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susjedi nisu ništa naučili iz prošlosti. Ta politika ne donosi ništa dobro ovom dijelu Europe. Međutim, takova politika ne donosi ništa dobro ni narodu koji oni zastupaju. Svaki rat je poraz ljudskosti i zdravog razuma koji donosi teške patnje najnezaštićenijima, a braniti ratne zločine i ubojstvo osam tisuća nevinih ljudi jednostavno je neshvatljivo”, dodala je ona.

guest
nije obvezno
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
84
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x