Utorak, 16 srpnja, 2024

Ovo su nova oružja u borbi protiv raka

Must Read

Može li čovječanstvo napokon ostvariti prednost u bitki protiv raka? Novija znanstvena i medicinska postignuća dodala su nova oružja ljudskom arsenalu u borbi protiv raka, a među njima su personalizirana genska terapija, umjetna inteligencija, krvne pretrage, pa možda i cjepiva.

Rak odnosi gotovo deset milijuna života godišnje, odnosno uzrok je gotovo svake šeste smrti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U povodu današnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, agencija AFP objavila je pregled novijih obećavajućih postupaka u dijagnosticiranju i liječenju te bolesti.

Imunoterapija

Lijekovi koji mijenjaju imunosne mehanizme, stimuliraju imunosni sustav da uoči i ubije stanice raka, jedan su od najvećih napredaka u liječenju raka u zadnjem desetljeću.  Primjena imunoterapije ima manje teških nuspojava od kemoterapije i pokazala se učinkovitom u liječenju nekoliko tipova raka

Prije 2010. postotak preživljavanja oboljelih od težih oblika raka kože bio je vrlo nizak. No zahvaljujući imunoterapiji, neki pacijenti sada mogu živjeti deset godina ili više. Međutim, svi oblici tumora ne reagiraju na imunoterapiju koja opet ima svoje nuspojave.

“Tek smo na početku imunoterapije”, rekao je Bruno Quesnel, znanstvenik istraživač u Francuskom nacionalnu centru za rak. Pierre Saintigny, onkolog u Centru za rak Leon Berard, kaže da će trebati kombinirati različite vrste imunoterapijskih postupaka “koliko god je inteligentno moguće”.

“Zahvaljujući imunoterapiji, ostvarili smo viši stupanj u liječenju raka, no potrebni su drugi koraci da bi od nje koristi mogli imati svi pacijenti.”

CAR-T terapija

CAR-T terapija uključuje uzimanje T-stanica iz krvi pacijenta i njihovo modificiranje u laboratoriju. Zatim se pacijentu ubrizgavaju te T-stanice, koje su dio imunosnog sustava, ali sad iznova “obučene” da napadnu stanice raka.

Drugi oblik je alogenska CAR-T terapija gdje se koriste stanice iz zdravih davatelja. Do danas su se terapije CAR-T pokazale uglavnom učinkovitima u borbi protiv nekih oblika leukemije, no riječ je o procesu koji je vrlo skup.

Umjetna inteligencija

Pokazalo se da računalni programi umjetne inteligencije (AI) identificiraju rak mozga i rak dojke iz rutinskih snimaka preciznije od ljudi. U punom su procvatu istraživanja primjene AI u brojnim područjima te se očekuje da će on igrati sve važniju ulogu u dijagnosticiranju raka.

“Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, moći ćemo identificirati kojim će pacijentima bolje odgovarati kraće terapije”, kaže Fabrice André, onkolog s francuskog Instituta za rak Gustave Roussy. To će donijeti manje nuspojava za pacijente, ali i manji financijski teret zdravstvenom sustavu.

Test tekućom biopsijom

Tekuće biopsije mogu detektirati rak u DNA-u iz jednostavnog krvnog testa i taj je postupak jednostavniji i manje je invazivan od tradicionalne biopsije koja zahtijeva uzorak tkiva.

Brže i jednostavnije testiranje moglo bi pomoći liječnicima da otkriju i djeluju na rak prije nego što on uopće dobije priliku da se proširi.  Ta nova tehnika već se koristi u Sjedinjenim Državama, “no ima još mnogo lažnih pozitivnih” nalaza, kaže André.

Cjepiva

Odavno postoje cjepiva zaštite od humanog papilomavirusa (HPV) koji izaziva rak vrata grlića maternice, kao i cjepiva protiv hepatitisa B koji može voditi razvoju raka jetre. No nakon desetljeća neuspješnih napora na pronalasku cjepiva, rastu nade da bi tehnologija mRNA, prvi put primijenjena u razvoju cjepiva protiv covida, mogla biti prekretnica u borbi protiv raka.

Cjepiva koja liječe rak možda su sredstvo koje najviše obećava u budućnosti. U prosincu su farmaceutske tvrtke Moderna i Merck najavile pozitivna prva ispitivanja svojih personaliziranih cjepiva mRNA u liječenju pacijenata oboljelih od raka kože.

U siječnju je njemački farmaceutski laboratorij  BioNTech objavio da će 10.000 stanovnika u Velikoj Britaniji biti dio ispitivanja za cjepivo mRNA koje bi se istraživalo po mjeri individualnih tumora.

Personalizirana kombinacija

Steven Le Gouill, voditelj bolničke skupine u bolničkoj grupi francuskog instituta Curie, rekao je da je optimističan kad je riječ o budućnosti liječenja raka. “Prešli smo prekretnicu u našem razumijevanju tumorske stanice”, rekao je.

“Rak je i dalje kušnja, no napredak je eksponencijalan”, rekao je Le Gouill.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -