Ovo su najplaćeniji direktori na svijetu

Nisu svi najbolje plaćeni izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama.

Prema novoj analizi koju je objavio Wall Street Journal, izvršni direktori Pinteresta, Pelotona i Hertza zarađuju više od Appleovog šefa Tima Cooka, koji vodi najvrjedniju kompaniju na svijetu, prenosi Investitor.me.

Wall Street Journal objavio popis najplaćenijih izvršnih direktora u 2022., koji je zasnovan na podacima C-Suite Comp, tvrtke za analizu podataka koja prati naknade menadžerima u gotovo 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje. Njihovo rangiranje uključuje plaće, bonuse, pogodnosti i opcije dionica, između ostalih faktora.

Direktori često primaju ograničene dionice ili opcije kao značajan dio svoje naknade, čija vrijednost može varirati. Srednja plaća za lidere S&P 500 pala je na 14,5 milijuna dolara prošle godine, u odnosu na 14,7 milijuna dolara u 2021. Usporedbe radi, u 2022. prosječan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Izvršni direktor Blackstonea Stephen Schwarzman našao se na vrhu popisa najplaćenijih lidera s ukupnim kompenzacijskim paketom od 253 milijuna dolara. Sljedeći izvršni direktor na popisu, Sundar Pichai iz Alphabeta, Googleove matične kompanije, uzeo je 226 milijuna dolara 2022., prenosi Poslovni.hr.

10 najbolje plaćenih izvršnih direktora u SAD-u u 2022.

 1. Stephen Schwarzman, Blackstone
  Ukupna naknada: 253 milijuna dolara
 2. Sundar Pichai, Alphabet
  Ukupna naknada: 226 milijuna dolara
 3. Stephen Scherr, Hertz
  Ukupna kompenzacija: 182 milijuna dolara
 4. Barry McCarthy, Peloton
  Ukupna naknada: 168 milijuna dolara
 5. Michael Rapino, Live Nation
  Ukupna naknada: 139 milijuna dolara
 6. Safra Catz, Oracle
  Ukupna kompenzacija: 138 milijuna dolara
 7. Douglas Ingram, Sarepta Therapeutics
  Ukupna naknada: 125 milijuna dolara
 8. Bill Ready, Pinterest
  Ukupna kompenzacija: 123 milijuna dolara
 9. Kiwi Camara, CS Disco
  Ukupna naknada: 110 milijuna dolara
 10. Tim Cook, Apple
  Ukupna naknada: 99 milijuna dolara

Za Billa Readyja, koji je preuzeo kormilo u Pinterestu u lipnju 2022, oko 101 milijun dolara njegove plaće dolazilo je u dioničkim opcijama, koje je dodijeljeno u vezi s njegovim zapošljavanjem prošle godine, piše Wall Street Journal.

Glasnogovornica Pinteresta rekla je novinama da Ready ne bi trebao dobiti nikakav dodatni kapital u prve četiri godine na poslu. Safra Catz iz Oraclea jedina je žena među 10 najplaćenijih lidera, iako je udio žena izvršnih direktora na listi Fortune 500 dostigao najvišu razinu u 2022.

Catz, koji vodi Oracle od 2014. godine, rangirana je na vrhu nekoliko liste najplaćenijih tehničkih izvršnih direktora i žena na čelu otkako su preuzele tu ulogu.