Srijeda, 24 travnja, 2024

Ovo su ‘najljubaznije’ tvrtke u BiH

Must Read


Rezultati prvog istraživanja ICERTIAS Customers’ Friend (‘prijatelj kupaca’) u Bosni i Hercegovini otkrivaju kompanije čiji je nastup na bosanskohercegovačkom tržištu izvrstan i čije je ophođenje prema kupcima na vrhunskoj razini.
Istraživanje je provela švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH.
Prema njemu su, na osnovu iskustva i zadovoljstva građana nivoom korisničkog iskustva i korisničke podrške proizvoda i usluga na tržištu, kompanije kao što su “Podravka”, “Kraš” ili “BH Telecom” ocijenjene kao najbolji primjeri i tipični simboli najboljeg korisničkog iskustva i korisničke podrške u Bosni i Hercegovini u svojim respektivnim kategorijama.
Cilj ICERTIAS Customers’ Friend certifikacijskog programa jeste stimuliranje proizvođača i davatelja usluga na što bolju kvalitetu proizvoda i usluga, uz što je moguće povoljniju cijenu na tržištu, s posebnim naglaskom na poticanje što većeg nivoa kvaliteta ukupnog korisničkog iskustva kao i postprodajne korisničke podrške.
U dva odvojena istraživanja ICERTIAS Customers’ Friend, koja su u Bosni i Hercegovini provedena tijekom rujna 2015. godine, obuhvaćeno je više od sto različitih kategorija iz proizvodnog i uslužnog sektora. Ukupno gledano, kategorije su uključivale sektore kao što su: maloprodaja, hrana, obuća, odjeća, kozmetika, kućanski aparati, telekomunikacije, financije, bankarstvo i mnoge druge.
U okviru ICERTIAS Customers’ Friend istraživanja od ispitanika je traženo da na osnovu osobnog iskustva ili iskustva njima bliskih osoba daju mišljenje o tome koji im proizvodi nude najbolje korisničko iskustvo prilikom kupovine i konzumacije, odnosno koja im uslužna poduzeća nude vrhunsko korisničko iskustvo u korištenju njihovih usluga.
Konkretno, od ispitanika se tražilo da navedu koja poduzeća, prema njihovom mišljenju, izvrsno komuniciraju sa svojim potrošačima, konstantno nastoje poboljšavati svoj proizvod odnosno uslugu, u skladu sa zahtjevima potrošača, kvalitetno informiraju svoje potrošače, korektno promoviraju i deklariraju svoje proizvode i usluge te svojim potrošačima u slučaju opravdane reklamacije daju zadovoljavajuću nadoknadu, uz ljubaznu i profesionalnu komunikaciju.
Pitanja u istraživanju ICERTIAS Customers’ Friend bila su otvorenog tipa, tj. ispitanici nisu imali ponuđene odgovore. Mogli su slobodno navoditi imena proizvođača i pružatelja usluga koji, prema njihovom mišljenju, nude najbolje korisničko iskustvo i korisničku podršku na bosanskohercegovačkom tržištu.
Pobjedničke pozicije u svojim respektivnim kategorijama zauzeli se: Sberbank (banka), Argeta (pašteta), Azel France (lanac prodavnica odjeće), BBI (usluge kreditiranja), Beko (prodavnica bijele tehnike), Dormeo (madraci), Intersport (lanac prodavnica sportske odjeće, obuće i opreme), Ledo (sladoled, smrznuta hrana), Meggle (mlijeko, jogurt…), Nescafé (instant kafa), PIK (mortadela), Planika (lanac prodavnica obuće), Podravka (dodatak jelima za začinjavanje…), Samsung (smartphone uređaji), Sarajevska pivara (svijetlo i tamno pivo), Svjetlost (knjižara), UNIQA (osiguranje života), Vitaminka (ajvar), Zlatarna Celje (prodavnica nakita), Zlato polje (riža) itd.
U kategoriji “maloprodajni trgovački lanac” prvo mjesto (najviše glasova bh. potrošača) osvojio je Bingo.
Važno je napomenuti da istraživanja ICERTIAS Customers’ Friend ne mjere vrijednost ili tržišni udio brenda. Za mjerenje korisničkog iskustva i korisničke podrške poduzeća na bosanskohercegovačkom tržištu isključivo su korišteni iskustvo, mišljenje, zadovoljstvo i percepcija potrošača, koji su zasnovani na njihovom osobnom iskustvu ili iskustvu njima bliskih osoba, priopćio je ICERTIAS – International Certification Association.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x