Published On: Sri, ožu 13th, 2019

Ovo nikad neće prestati: jučer je na splitskoj školi netko nacrtao petokraku i četiri C, danas ‘Maxovi mesari’

Na zidu osnovne škole Spinut u Splitu danas je osvanuo novi ustaški grafit, s porukom: “Maxovi mesari”, piše Dalmatinski portal koji nam je ustupio fotografije.

Ovaj natpis pojavio se mjesec dana nakon što je grafit s istom porukom ispisan u Karmanovoj ulici, također u Splitu te dva tjedna nakon što je transparent s ovim natpisom viđen na Poljudu, tijekom utakmice Hajduka i Gorice.

Grafit se odnosi na zločince kojima je zapovijedao Vjekoslav Maks Luburić, koji su opjevani i u ustaškoj pjesmi „Jasenovac i Gradiška Stara”. Kako piše Dalmatinski portal, komunalci i policija su izašli na teren, a do dolaska policije dio grafita je već bio prebrisan.

Inače, novi ustaški grafit je ispisan dan nakon što je na igralištu iste škole nacrtana zvijezda petokraka i križ s četiri ćirilična “C”. Grafiti su bili ispisani i na zidovima Jezične gimnazije.

Ovo je samo jedan u nizu ustaških grafita na zidovima škola, a trend se posebno proširio nakon sramotnog što su na splitskoj rivi napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.