‘OVO NAM SE NI U RUSIJI NIJE DOGAĐALO!’ Ugledni umjetnici zgroženi, u Zadru im s izložbe izbacili radove na temu islama

‘Ovo je cenzura i pitamo se zašto nam se to dogodilo baš ovdje u Zadru’

– Šokirani smo, ovo nismo očekivali u Hrvatskoj. Ovo je cenzura i pitamo se zašto nam se to dogodilo baš ovdje u Zadru – kazali su Aleksandr Šaburov i Vječeslav Mizin, umjetnici svjetski poznate avangardne ruske skupine “Plavi nosovi” (Blue Noses) nakon što je sa njihove izložbe, koja je otvorena u srijedu navečer u Gradskoj loži u Zadru, izbačeno čak sedam njihovih radova na temu islama. Izbačeni su radovi o Osami Bin Ladenu i Čečenska Marylin, pa svjetski poznati umjetnici, koji su svoju internacionalnu slavu stekli ironijom i radikalnom kritikom društava u tranziciji, nisu mogli suspregnuti ogorčenje nakon što su doznali da je Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, koja je nihovu izložbu organizirala zajedno sa Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac zabranila njihove radove, piše Zadarski.hr .

– Ovo nam se nije događalo čak ni u Rusiji i time je zapravo narušen smisao onoga s čime se bavimo. Inače, problem za galeriste je taj što puno ljudi ima svoje mišljenje. Problemi u tranzicijskim zemljama su slični, ne znamo puno o Hrvatskoj, no kritičari smo svih društava- kazao je rezignirano Šaburov nakon što se u Zadru ponovio gotovo identičan scenarij iz Dubrovnika gdje je zbog utvrđenog sigurnosnog rizika s programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara skinuta predstava po djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice”, koja je premijerno trebala biti izvedena u srpnju u Kuparima. Da je riječ o istim razlozima potvrdila nam je Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina zadarskog Narodnog muzeja kojoj je bilo vidljivo nelagodno zbog nastale situacije.

– Procjena je bila da bi iz sigurnosnih razloga bilo bolje da se ti radovi ne izlože. Smatram da strah nije dobar, ali uvukao se među ljude – kazala je Srhoj Čerina, podsjetivši kako je na sličan način bila zatvorena i umjetnička instalaciju u formi funkcionalne džamije kojom se Island predstavio na 56. Biennalu u Veneciji. Neslužbeno doznajemo da je odluku o zabrani radova nije donijela samo uprava muzeja, već i dio zadarske političke “klike”.

Grupa Plavi nosovi čiju srž predstavljaju umjetnici Vjačeslav Mizin i Aleksandr Šaburov, dosad je sudjelovala na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući prva tri biennala suvremene umjetnosti u Moskvi, također i na 50. i 51. venecijanskom biennalu. Predmet njihove parodijske obrade je sve iz javne sfere, pa tako u nepreglednoj karnevalskoj povorci zajedno orgijaju likovi kurentnih svjetskih političara i drugih javnih ličnosti (Putin, Bush, kraljica Elizabeta, Milošević, princeza Diana…) i vodećih svjetskih terorista, protagonisti visokotiražne popularne literature i TV serijala (Harry Potter),sve do „duhovne hrane” apstraktnih znakova Maljeviča i Lissitzkog, pretvorene u kruh i salamu, hranu za želudac i probavni trakt, u „kruh naš svagdašnji daj nam danas”.

Blue Noses 1999. osnovali su Šaburov i Mizin u Novosibirsku, a Već ime grupe koje u anglosaksonskom slengu označava puritance upućuje na smjer u kojem se razvija njihova društvena kritika. U svoje bizarne, razigrane i provokativne performanse i multimedijalne radove izvorni dvojac često uključuje kolege, prijatelje, rodbinu… demistificirajući time i samoproglašeni elitizam umjetničke profesije, piše Zadarski.hr .