Ovo je pet najzdravijih vrsta kruha

Kruh napravljen od cjelovitih žitarica obično nudi najviše hranjivih tvari. Deseci vrsta kruha nižu se na policama trgovina i pune kuharice, iako su neki bogatiji hranjivim tvarima od drugih. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Drugi su napravljeni od rafiniranih žitarica i obično sadrže dodane vitamine i minerale.

Pitate se koja je vrsta kruha najzdravija?

1. Kruh od proklijalog cijelog zrna

Proklijali kruh se pravi od cjelovitih žitarica koje su počele nicati uslijed izlaganja toplini i vlazi, prenosi Healthline.

Dokazano je da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranjivih tvari. Proklijale žitarice neće povećati razinu šećera u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe s dijabetesom. Osim toga, većina proklijalog kruha bogata je vlaknima i proteinima. Kao takvi, zasitniji su od profinjenijih kruhova.

2. Kruh od kiselog tijesta

Kiselo tijesto nastaje procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije kako bi se kruh digao. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, također poznatih kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju. Kiselo tijesto također može biti lakše probavljivo od drugog kruha. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljikohidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

3. Kruh od 100 posto cjelovite pšenice

Cjelovite žitarice čuvaju cijelo zrno netaknutim, uključujući klice, endosperm i mekinje.

Mekinje i klice također sadrže proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve, dok je endosperm većinom škrob, piše N1info.hr.

Zato cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, koje su obrađene kako bi se uklonile mekinje i klice.

4. Zobeni kruh

Zobeni kruh se obično pravi od kombinacije zobi, integralnog brašna, kvasca, vode i soli.

Budući da je zob vrlo hranjiva i povezana s brojnim zdravstvenim dobrobitima, zobeni kruh može biti zdrav izbor.

Konkretno, zob je bogata vlaknima i korisnim nutrijentima, uključujući magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, reguliranju šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.

5. Laneni kruh

Laneni kruh, koji se prvenstveno radi od brašna cjelovitih žitarica i sjemenki lana, jedan je od najzdravijih kruhova koje možete jesti.

To je zato što su sjemenke lana vrlo hranjive i nude niz zdravstvenih prednosti. Osobito su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti./HMS/