Published On: Thu, Sep 17th, 2020

Ovo je najljepši Aston Martin svih vremena

I ne samo Aston Martin, već bi se Victor (kako se model naziva) bez problema mogao pohvaliti titulama najljepšeg retro-modela na svijetu i jednog od najljepših automobila svih vremena u općenitom smislu.

Dakle, ako nisam bio dovoljno jasan, recimo to ovako: Aston Martin Victor je prelijep.

Aston Martin Victor By Q

„Space. The final frontier…“ Bile bi to osnovne misli svakog modernog dizajnera sportskih automobila na svijetu, jer ako ćemo realno, tijekom posljednjih godina velika većina takvih automobila djeluje poput svemirskih brodova za cestovnu upotrebu.

Toj se ideji priklanjaju Porsche i Ferrari. Lamborghini oduvijek ima tu nišu, samo što u posljednje vrijeme za modele iz Sant´Agate Bolognese nije moguće naručiti mitraljeze i plazma-topove.

Čak se i Amerikanci s automobilima poput nove Corvette C8 ili pak Forda GT na tržište postavljaju kao da proizvode službena vozila za Klingonce. A onda u svemu tome eto i ekipe iz Gaydona koja s amblemom Aston Martina svijetu donosi modele poput One-77 i Vulcana. Tj. još svemirskih brodova kojima samo fotonska torpeda nedostaju u sklopu popisa opreme.

Aston Martin Victor By Q

Aston Martin Vantage svi manje-više dobro poznajemo, jer se ukratko radi o jednom od najslavnijih modela s kojima je Aston Martin plijenio poglede kupaca. Stoga velika većina zna i da se upravo za ovaj model bliži punih 70 godina postojanja.

Pa kako bi se ta obljetnica što je uvjerljivije moguće proslavila, eto nam svima Astonove Q-divizije koja je proizvela model Victor. Odnosno praktičnu definiciju retro-super-automobila koji se dijelom naslanja na tradiciju, dok onim drugim dijelom pokazuje sve ono što moderna vremena sa sobom donose.

I naravno da kroz detalje upravo Vitro odaje počast modelu Vantage – i to onom najslavnijem s kakvim se Timothy Dalton vozikao u filmu „License to Kill“.

Aston Martin Victor By Q

Aston Martin Victor svijetu je predstavljen nedavno, odnosno točnije u Londonu na eventu pod nazivom „Concours d´elegance“. I reakcije su bile više nego pozitivne.

Ukratko, riječ je o retro-projektu za koji ni u Gaydonu ne znaju hoće li ga uopće proizvoditi za kupce. Projektu koji mami već na prvi pogled i jednom od onih koji bez puno truda pokazuju na koji se dio tradicije zapravo žele nasloniti.

Pitanja je po otkrivanju bilo puno i jedno od najčešćih svodi se na „Je li to Vulcan s drugačijom karoserijom?“. No odgovor na to pitanje je jedno veliko „NE“, jer Victor s Vulcanom baš i nema neke veze.

Baza je šasija od modela One-77, odnosno donedavno najbržeg, najluđeg i najskupljeg Astonovog modela svih vremena. Samo s razlikom u tome što su Victorova kompletna šasiju i karoserija sastavljene od karbonskih vlakana. A to pak u prijevodu znači da je Victor još lakši od modela One-77.

Aston Martin Victor By Q

Ispod ove retro-karoserije od karbona nalazi se 7,3 litara zapremine i 12 cilindara posloženih u slovo „V“. Odnosno u prijevodu isti motor s kakvim je i One-77 pokušavao ubijati novinare i test-vozače. Ali za razliku od originalnih 760 konja s kojima je One-77 raspolagao u svom tvorničkom izdanju, ovaj su se puta dečki i cure iz Coswortha malo zaigrali, pa Victor iz istog motora izvlači čak 836 konjskih snaga i nekih 820 Nm maksimalnog okretnog momenta (buraz).

I ako ste pomislili da je to fascinantno, onda eto još jedne dimenzije toj fascinaciji: Victor nema neki sumanuto komplicirani i svemirski mjenjački sklop, već je s ovim monstrumom od motora uparen manualni mjenjački sklop sa 6 brzina. A to pak Victor čini najjačim Astonom s manualcem ikada.

Poveznica s modelom Vulcan svodi se tek na dijelove interijera (tj. primarno na onaj čudnovati volan blesavog izgleda) i na ovjes koji je moguće podešavati na šest različitih postavki.

Svaka daljnja poveznica s modelom Vulcan bila bi pogubna, jer Vulcan niti danas nema status cestovnog automobila, već onog koji svoje mjesto može potražiti isključivo na stazi. Stoga se Astonova a Q-divizija odlučila stvari bazirati na pravom cestovnom modelu, kako bi Victor uz status mogao dobiti i registarske pločice.

Uglavnom, kako iz Astona potvrđuju, Victor ima popriličan broj trkaćih komponenata poput karbonsko-keramičkih kočnica i kotača s jednom maticom, ali usprkos tome ga je moguće voziti i po cesti i po stazi. I to je zapravo super.

Aston Martin Victor By Q

Što se dizajna tiče, vjerujte da bih se u ovom momentu mogao raspisati i nekoliko dana, te silovati rječnik stranih riječi tražeći sve moguće pridjeve i atribute s kojima bi se barem nazivno opisalo koliko je jak dojam na mene ovaj automobil ostavio.

No umjesto toga bih možda radije uputio cijenjeno čitateljstvo da pogleda fotografije i pokuša pronaći sve poveznice između Victora i modela Vantage iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Jer poveznica ima mali milijun. I to je također super.

Aston Martin Victor By Q

Uglavnom, kada se sve skupa zbroji na hrpu, Aston Martin je s modelom Victor napravio uvjerljivo najljepši podsjetnik na neka prošla vremena.

Victor je sam po sebi fascinantan automobil, jer izuzev sirove snage u popisu opreme nudi i mali milijun pozitivnih atributa s kojima se mogao pohvaliti model One-77. A sve je to upakirano u realan podsjetnik na jedan od najslavnijih automobila na svijetu – Aston Martin Vantage.

I to nije samo super, već i najbolje od svega.
Slažete li se?