Ovo je britanski tanker koji su Huti pogodili raketom. Ubrzo stigla osveta

INDIJSKA mornarica objavila je fotografiju tankera koji su jučer jemenski pobunjenici Huti pogodili protubrodskim projektilom te izazvali požar koji je gorio satima. Podsjetimo, tanker povezan s Velikom Britanijom Huti su pogodili sinoć u Adenskom zaljevu.

Islamistički pokret, koji podržava Iran te ima sjedište u Jemenu, jučer je objavio da je gađao tanker Marlin Luandu kao odgovor na “američko-britansku agresiju”. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su, podsjetimo, zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade, a Huti su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove. Mnogi naftni tankeri nastavljaju koristiti tu rutu.

O kakvom se brodu radi?

Brodovi francuske, indijske i američke mornarice pružili su pomoć pogođenom brodu. Operater Marlin Luande registrirao je Oceonix Services Ltd, tvrtku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Tanker plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a njime upravlja Trafigura – multinacionalna trgovačka kompanija.

Trafigura je danas objavila da je sva posada na sigurnom i da je požar u teretnom tanku ugašen. Brod sada plovi prema sigurnoj luci, priopćila je tvrtka. Radilo se o najnovijem napad Huta na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora. Skupina kaže da napada brodove u regiji u znak podrške Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

Vojni glasnogovornik pokreta Huta Jaha Sarea rekao je da je skupina koristila “određeni broj pomorskih projektila” i da je jučerašnji udar bio “izravan”. Uslijedio je nakon jučerašnjeg ranijeg incidenta kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u moru blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osveta stigla nakon par sati

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da su napadi na komercijalne brodove “potpuno neprihvatljivi” te da Britanija i njezini saveznici “zadržavaju pravo odgovarajućeg odgovora”.

Oko osam sati nakon napada američka vojska uništila je protubrodsku raketu Huta koja je bila usmjerena u Crveno more i spremna za lansiranje, objavilo je središnje zapovjedništvo u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Hutska televizija Al Masira objavila je danas da je u dvama američkim i britanskim zračnim napadima ciljana luka Ras Issa, glavni jemenski terminal za izvoz nafte. Trenutno se ne zna više detalja.