Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

OVAKO JE ATENA IZGLEDALA SINOĆ Tisuće protiv Tsiprasa: ‘Ne želimo postati zadnja sovjetska država’

Must Read

ATENA – Tisuće Grka zabrinutih izgledima za izlazak iz europske monetarne unije izašlo je na atenske ulice u utorak zalažući se da se glasuje “za” na referendumu o tome treba li prihvatiti teške uvjete koje traže kreditori kako bi nastavili financijski spašavati Grčku.

Na jednom je transparentu pisalo: “Nećemo postati posljednja sovjetska država”. Mnogi su nosili zastave Europske unije i uzvikivali “Grčka, Europa, demokracija”.

Broj izašlih odgovara onome iz tabora zagovornika odgovora “ne” na prosvjedima dan ranije u potpori ljevičarske vlade premijera Alexisa Tsiprasa kada su se tisuće okupile na glavnom trgu Syntagma ispred parlamenta.

Grčka se u ponoć suočava s propuštanjem plaćanja duga Međunarodnom monetarnom fondu nakon propasti pregovora s kreditorima tijekom vikenda o novom programu financijske pomoći.

Tsipras je referendum o ponudi kreditora sazvao za 5. srpnja i pozvao Grke da glasuju “ne”.

Dok mnogi Grci drže kako bi zahtjev kreditora za povišenjem poreza i smanjenjem mirovina naštetio zemlji koja već trpi jednu od najgorih ekonomskih kriza u modernoj povijesti, drugi strahuju da bi odbijanje ponude dovelo do još štetnijeg udaljavanja od zajedničke valute.

“Bit će teško u svakom slučaju ali s Europom imamo bolju budućnost”, rekla je 24-godišnja postidiplomska studentica Paula Papagiannopoli. “Osjećam nesigurnost, ne znam hoćemo li uopće imati novaca ili bilo kakvog posla u budućnosti”.

Europski čelnici kažu Grcima da će odbijanje programa štednje Grčku izbaciti iz eurozone koju čini 19 zemalja i osuditi je na još gore gospodarske i socijalne probleme. Glasovanje “za” bi moglo zbaciti Tsiprasa s vlasti i otvoriti vrata novim pregovorima o novom programu pomoći.

Nema istraživanja javnoga mišljenja koja bi rekla kako bi Grci mogli glasovati. Većina Grka već dugo daje prednost ostanku u erozoni, za što Cipras tvrdi da je i njegov cilj unatoč upozorenjima Bruxellesa.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -