Published On: Ned, stu 13th, 2022

Ovaj elitni tim hrvatske policije obavlja posao koji podsjeća na akcijske filmove. Surađuju s FBI-jem, a kada stisnu crveni gumb vrijeme kao da stane

Na godišnjoj konferenciji psihologa otkivene su tajne uma policijskih pregovarača. To je zanimanje vrlo opasno, ali i zanimljivo. O njihovu uspjehu često ovise životi počinitelja različitih djela te nerijetko nedužnih građana.

Pripadaju elitnoj specijalnoj jedinici pri Ministarstvu unutarnjih poslova, a fizički su jedni od najspremnijih policajaca u državi. Pokušaj samoubojstva, prijetnje bombom, taoci… To nije još jedan akcijski film – to je njihov posao. Policijski pregovarači se trude sve riješiti – razgovorom.

– Mi pokušavamo nekakvu kriznu situaciju, odnosno nekakvu nastalu situaciju ili problem, rješavati komunikacijskim vještinama, kaže Franjo Filipović, voditelj pregovarača u Zapovjedništvu intervencije Ravnateljstva policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova za HRT.

Kad je riječ o fizičkoj spremi, među najboljima su, no komunikacijske vještine i emocionalna inteligencija – najubojitije su oružje.

– Oni ostavljaju te psihički fizički teško stečene vještine sa strane i koriste svoj govorni aparat, koriste komunikacijske vještine da bi smirili ljudsko biće i to totalno devastirano i očajno ljudsko biće. To su dečki koji su izrazito smireni, imaju ogromnu moć samokontrole, imaju nevjerojatnu sposobnost regulacije svojih i tuđih emocija što znači da iza toga stoji latentni faktor emocionalne inteligencije koja je kod njih natprosječna –  objašnjava Ivana Glavina Jelaš, policijska psihologinja.

Vremena za procjenu na terenu nema mnogo, svaka sekunda život znači. Koliko će ljudi pregovarati i kako ovisi o počinitelju i situaciji u kojoj se nalazi. Oprema kojom se koriste jedinstvena je i prilagođena potrebama pregovarača, a nalazi se u kombiju. Najdojmljiviji je crveni gumb, koji označava početak pregovora.

– Kada se pristine to dugme u komunikaciji s tim tajmerom kreće signal za sve prisutne van kombija da kreće inicijalni poziv s pregovaračkog telefona i da se svi moraju utišati, objašnjava Igor Kruljac, zapovjednik tima pregovarača u Jedinici specijalne interventne policije Zagreb.

Angažiraju ih svi rodovi policije u Hrvatskoj, a njihov rad prepoznaju i elitne strane agencije.

  • Zadnje dvije ili tri godine nam dolaze instruktori iz FBI-aja i s njima imamo savršenu suradnju i proces obuke – kaže Filipović.

Svakodnevno su izloženi golemom stresu. Jednom kada je akcija privedena kraju, ono što čuju i vide ne mogu tako brzo zaboraviti.

  • Jedna od meni težih intervencija bio je slučaj maloljetnog počinitelja koji je bio spreman i po klasifikaciji je spadao u počinitelje samoubojstva i kojeg smo spriječili da napravi suicid – otkriva Filipović.

Jer svaki je spašeni život još jedna pobjeda ovog tihog, od očiju javnosti skrivenog, ali ubojitog tima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 seconds of 2 minutes, 29 seconds, Volume 90%

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
FranjoKluz
FranjoKluz
2 mjeseci prije

Kakve gluposti jbte..