Published On: Pon, lip 21st, 2021

OVA SVJETSKA POŠAST NIJE OD JUČER: U prošlom su stoljeću bili namijenjeni ženama, vozili su ih i članovi bandi

Istražili smo povijest romobila i doznali da ih se 1915. oglašavalo kao vozilo za snažne i neovisne žene. Testirali smo i moderni električni, koji nas je u potpunosti oduševio

Sve češće nam se događa da dok sjedimo u usijanom automobilu u prometnoj gužvi, pored nas bezbrižno projuri djevojka s vjetrom u kosi na svom električnom romobilu. I nije jedina, voze ih svi, a outfite pri tome ne biraju. Jer zapravo i ne moraju. Odijelo, haljina, papuče, trenirka – električni romobil podnosi sve. U nekim gradovima ih se može i iznajmiti, gdje su savršeno rješenje za turiste željne razgledavanja.

Ekološki su prihvatljivi i praktični, što potiče tržište koje posljednjih godina raste nevjerojatnom brzinom. No romobili na pogon zapravo nisu moderan izum. Prvi patenti za vozila na električni pogon datiraju još iz 1895. godine, a preteća izgledom najsličnija današnjim romobilima pojavila se 1915. u New Yorku. Riječ je romobilu na motorni pogon naziva Autoped, a zanimljivo je da su ga ciljano oglašavali kao savršeno prijevozno sredstvo za snažne i neovisne žene.

Lady Norman Florence putuje na posao na motornom romobilu, London 1916.

Foto: Paul Thompson/FPG/Achive Photos/Getty Images

No žene nisu bile jedine koje su se zaljubile u praktičnost romobila. U SAD-u su ih vozili poštari, policajci, ali i članovi bandi, zbog čega nisu bili na dobrom glasu u medijima, a The Sun ih je svojedobno nazivao “Solo Devil Wagon”. Sve do 80-ih godina bilo je zatišje po pitanju novih modela romobila, a onda se 1986. pojavio Go-Ped na motorni pogon. Sljedeći veliki val bio je 1990., kad se pojavio Go-Ped koji je koristio litij-ionske baterije.

Godine 2001. Go-Ped je na tržište konačno stavio prvi električni romobil. Njihov primjer slijedile su i ostale tvrtke, a sve nas to dovodi do danas, kad se tržište električnih romobila procjenjuje na oko 20 milijardi dolara. Njihovoj popularizaciji doprinijela je sve veća svijest o zaštiti okoliša, ali i praktičnost u kontekstu prometnih rješenja jer efikasno rješavaju problem parkinga s kojim se mnogi gradovi bore.

Testirali smo električni romobil

Mirna Marić

Do sad još nismo čuli za osobu koju nije oduševio električni romobil nakon prve vožnje. Zato smo bili jako uzbuđeni kad smo dobili priliku isprobati ga. Odabrali smo MS Energy Neutron n3 jer je lagan za nošenje i jednostavan za sklapanje. S obzirom na to da smo se prvi put susreli s električnim romobilom, otpakiravanje iz kutije i stavljanje u pogon bilo je poprilično jednostavno. Rasklopili smo ga i upravljač pričvrstili dobivenim odvijačima i vijcima. Na upravljaču se nalazi LED zaslon koji nam je pokazao da je baterija već puna pa smo odmah bili spremni za vožnju.

Super nam je i praktična torbica koju smo dobili uz njega i koja se pričvrsti na upravljač. U nju smo stavili osobne stvari, mobitel i bočicu vode. Romobil ima električnu prednju kočnicu, koja prilikom kočenja vraća energiju u bateriju čime se ona puni, kao i stražnju disk kočnicu, a to je sve što nam je bilo potrebno da imamo povjerenja u vožnju. Bojali smo se prvog pokušaja vožnje i toga da će nas romobil naglo povući, no to se nije dogodilo. Jedan zamah nogom i romobil je lagano povukao brzinu, a naše oduševljenje bilo je momentalno.

Vožnja je zbilja zabavna

Mirna Marić

Držali smo se biciklističkih staza, a ovisno o gužvi, kombinirali smo prvu (10 km/h) i drugu (20 km/h) brzinu, dok smo treću (25 km/h) testirali na biciklističkoj stazi u trenutku kad nije bilo nikoga. Osjećaj je super, a najbolji dio je što ste u jednom trenutku vozač, a u drugom opet pješak kojemu stepenice nisu prepreka. Romobil ima svoju nožicu pa ga je lako parkirati bilo gdje, a s obzirom na sklapanje, lako ga se može prenositi.

Kad smo bili gotovi s vožnjom, jednostavno smo ga uz stepenice ponijeli gore u ured, što s biciklom ne bismo mogli. U uredu je bio prava senzacija i svi su ga htjeli testirati. Imamo veliki open space prostor koji se u jednom trenutku pretvorio u vozni park, s redom ljudi koji nestrpljivo čekaju svoj red. Ne moramo naglašavati da su svi bili oduševljeni, a kod nekih su pali i planovi za kupnju.

Nakon testne gradske vožnje i egzibicija u uredu, baterija je i dalje bila puna. Predviđena maksimalna udaljenost za vožnju je oko 28 km, što je i više nego dovoljno za gradske vožnje. Mi smo vozili po danu, ali romobil je opremljen i za noćnu vožnju jer ima prednje i stražnje svjetlo, kao i skriveno ambijentalno osvjetljenje u dvije RGB LED trake, koje u raznim bojama osvjetljuju tlo ispod podnice. Kaciga također ima prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. LCD zaslon nudi sve potrebne informacije vezane uz stanje baterije, brzinu i ostale podatke o vožnji.

Dodatne informacije i postavke mogu se vidjeti i putem mobilne aplikacije, koja se s romobilom povezuje putem bluethootha. Putem aplikacije je moguće pokrenuti i dijagnostiku za provjeru potencijalnih kvarova. Model je dostupan u crnoj, bijeloj i crvenoj boji, a mi smo već počeli planirati rute kojima od sad putujemo isključivo električnim romobilom. Prva od njih je odlazak na posao jer za razliku od bicikla, romobil ne iziskuje napor i želju za tuširanjem nakon vožnje, što ćemo rado iskoristiti. Odličan je i za godišnji odmor, a jedna kolegica je već isplanirala da će ga povesti na godišnji na Mljet.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>