Published On: Čet, stu 22nd, 2018

Otkriveno tko prodaje brončanu medalju iz Francuske 1998.

Prije par dana javnost je zaintrigirala objava jedne aukcijske kuće koja nudi brončanu medalju koju je netko od igrača ili članova stručnog stožera nogometne reprezentacije Hrvatske iz 1998. odlučio prodati.

Autentičnost ponuđene medalje potvrđena je, a početna cijena memorabilije je 7,5 tisuća eura. Aukcija će se održati 7. i 8. prosinca, a medalju Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj dobit će onaj tko ponudi najviše.

Danima nakon te objave trajala je potraga za informacijom tko bi se od originalnih Vatrenih odlučio riješiti uspomene na najveći trenutak svoje karijere, ali i uspomene na jedan od najvećih hrvatskih sportskih uspjeha.

”Bez brige, moja je na sigurnom. Kad se ta vijest pojavila u medijima odmah su me prijatelji u zezanciji zvali da me pitaju jesam li prodao medalju, a neki su tražili da je vide kako bi se uvjerili kako ne izmišljam. Ma, nema šanse da bih ju ikad prodao. Da se ne znam što dogodi, ta medalja će uvijek biti uz mene. Ona je dio povijesti, a takve se stvari ne prodaju. Nije me nitko nikad pitao da ju prodam, možda zato što svi znaju kakav bi odgovor dobili”, rekao je nam Petar Krpan, a slično su pričali i ostali članove brončane generacije.

Misterij je riješila njemačka agencijska kuća Agon SportsWorld koja je tu medalju ponudila na platformi The Saleroom. Rekli su nitko od hrvatskih igrača ili dužnosnika nije stavio na aukciju, piše Jutarnji list.

Potvrdio je to Armand Klüschen iz Agon SportsWorlda koji ističe da je autentičnost predmeta potvrdio najveći svjetski ekspert za pitanja Fifinih memorabilija Wolfgang Fuhr te da ponuđač predmeta 377 nije nitko od francuskih brončanih.

”Ono što možemo potvrditi je to da ga prodaje osoba koja je jedan od vodećih svjetskih kolekcionara na tom području, a kupio ga je prije 10 godina od jednog Fifinog dužnosnika”, kaže Klüschen iz aukcijske kuće koja godišnje organizira četiri takve aukcije, pretežno s memorabilijama s velikih nogometnih natjecanja (Fifinih i Uefinih) i Olimpijskih igara.

”Predmet nije iz kolekcije onih 30 koje je dobio HNS, nego iz kontingenta 10 dodatnih medalja. Te 1998. proizvedeno ih je ukupno 40, dakle 10 više i njih Fifa u pravilu dodjeljuje predstavnicima nacionalnih saveza i nekim svojim dužnosnicima”, objasnio je Armand Klüschen koji je povukao paralelu sa SP-om u Rusiji:

”HNS je ovog ljeta u Rusiji dobio uobičajenih 30 srebrnih medalja, no naručio je i 20 dodatnih za osobne potrebe i slobodnu dodjelu pa ih je ukupno 50″, prenosi index.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare