Srijeda, 24 travnja, 2024

OTKRIVENA UDARNA GRUPA? Pod istragom 60 osoba zbog terorizma u BiH

Must Read


 
Prema pisanju Glasa Srpske Tužiteljstvo BiH i sigurnosne agencije istražuju više slučajeva u vezi sa terorizmom kojima je obuhvaćeno oko 60 osoba. Objavljeno je to nakon sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma održanog u Sarajevu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je problem što nema dovoljno kapaciteta u tužiteljstvu za efikasno provođenje svih istraga.
”S jednim tužiteljem se ne može voditi 60 istraga. Nama ne znače ništa istrage koje će trajati mjesecima i godinama. Čudi me da pojedinci u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTS) BiH prave opstrukciju za imenovanje tužitelja za koje je natječaj završen i za koje su proračunom osigurana sredstva. U VSTS-u postoje pojedinci poput Admira Suljagića i Gorana Nezirovića, koji opstruiraju imenovanje. Oni su onemogućavali da to bude stavljeno na dnevni red sjednica VSTS-a i to bi moglo proizvesti određene političke posljedice”, rekao je Mektić.
Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić je rekao da je ta institucija podigla optužnice protiv dvadesetak osoba zbog terorizma, odnosno odlaska državljana BiH na ratište u Siriju.
”Vodimo istrage protiv najmanje 20 osoba za kaznena djela terorizma i terorističkih aktivnosti koja imaju veze sa Sirijom. Postoji i više predmeta sa istragama protiv najmanje 40 osoba zbog povezanosti sa različitim terorističkim aktivnostima i potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti. Trenutno, međutim, samo jedan tužitelj u punom kapacitetu radi na predmetima kaznenih djela terorizma. Ključno je imenovanje osam novih tužitelja na koje čekamo mjesecima zbog raznih opstrukcija”, rekao je Grubešić.
Udarna grupa razmatrala je aktivnosti u vezi sa procesuiranjem odgovornih i prevencijom terorističkih aktivnosti. Mektić je kazao da će vrlo brzo biti stvoren mehanizam na osnovu kojeg će sve sigurnosne agencije postati jedan tim koji će se boriti protiv terorizma. On je istaknuo da bi za petnaestak dana sa radom trebala početi Operativna grupa za borbu protiv terorizma koja će biti servis svim tužiteljstvima koja procesiraju predmete terorizma.
”Ona treba voditi baze podataka o potencijalnim teroristima. Borbu protiv terorizma ćemo od Tužiteljstva i sigurnosnih agencija na nivou BiH spustiti na najniži lokalni nivo kako bi svaki policajac imao mogućnost da bude uključen u nju”, rekao je Mektić.
Govoreći o istrazi terorističkog napada u kojem su ubijena dvojica vojnika Oružanih snaga BiH nadomak kasarne u sarajevskom naselju Rajlovac, Mektić je istaknuo da će ona vjerojatno biti proširena na inozemstvo.
”Istražitelji su došli do novih i zanimljivih detalja, ali o njima ne mogu govoriti, jer bi to moglo narušiti istragu. Ozbiljno se radi na tim detaljima i oni po svoj prilici proširuju istragu možda i izvan BiH i onda to neće zavisiti samo od nas”, kazao je Mektić.
Vehabija Enes Omeragić iz Sarajeva ubio je u blizini kasarne u Rajlovcu 18. studenog vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića, a potom se raznio bombom. U okviru istrage koja je usmjerena ka otkrivanju Omeragićevih suradnika i inspiratora odmah je priveden i saslušan njegov zet Muhamed Meco. On je još 2008. godine bio pod istragom zbog sumnje da sa grupom Rijada Rustempašića planira napad na Oružane snage, ali je nakon uhićenja pušten na slobodu. Mektić je kazao da će Rustempašić, koji je 2012. osuđen na četiri godine zatvora zbog planiranja napada na domaće i međunarodne institucije u BiH, uskoro izaći na slobodu.
”On će nakon izlaska iz zatvora imati tretman osobe koja je prijetnja sa stanovišta terorizma i policijske agencije će ga u skladu sa svojim ovlastima tako i tretirati”, naglasio je Mektić.
Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici MUP-a RS, Federalne uprave policije, Granične policije i drugih agencija iz sigurnosnog sektora.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x