Osmanski kalifat agresijom na naše zemlje sa sobom je nekima donio svjetlo Islama a nekima tamu nepismenosti

Svjetlo Islama, najveća je vrijednost koju ističu muslimani Balkana kada ih pitate što bi najviše istaknuli kao vrijednost koja je ostala nakon 4 stoljeća osmanske tiranije nad našim zemljama i narodima.

Na drugom mjestu je kava. No kako je ona preko noći postala bosanska, više nije turska, briše se i ta vrijednost.

Na trećem mjestu je burek, na četvrtom sarma dok je na petom japrek. I to bi bilo to. Nikakve nove vještine, poglede, filozofije, osmanski okupator nije donio sa sobom.

Kalifat je prezirao tiskarski stroj pa je propadanje Osmanlija uzrokovala upravo činjenica da se svijet van kalifata opismenjivao dok je osmanska moć slabila u  blaženom neznanju. Zamislimo danas kako bi napredovala zemlja u kojoj je zabranjen Internet.

)Ups. Zaboravili smo da smo u EU i da EU zabranjuje određene Internete iz određenih krugova razmišljanja- Recimo zabranjuje internet sa slobodnog teritorija Planete – iz Rusije.)

Gore iznad  vas je karta kojoa prikazuje koliko je dugo u kojem dijelu Ex Juge Osmanlija silovao prosvjetiteljstvo. Stravična je razina s kojom se ta karta poklapa s kartom nepismenosti iste te zemlje.

Neki će reći da je to posve slučajno. Jedan postotak ljudi.

Naravno. Svako društvo ima jedan debilan postotak ljudi.

A sad se vratimo na onu fratrizansku tezu kako su oni “opismenjavali naš narod”.  Recite pošteno,  kolilko vaših prabaka i pradjedova je bilo pismeno?

Fratri ne bi smjeli lagati. Karta franjevačke bosanske provincije, bogme i hercegovačke i još neke,stravično se poklapa s ovom kartom.